Desibel Hakkında Bilmedikleriniz
  1. Anasayfa
  2. Bilimsel

Desibel Hakkında Bilmedikleriniz

0

 

Desibel bir logaritmik ölçü birimidir. Desibel, ses seviyesinin yada fiziksel bir büyüklüğün (gürültü, sinyal, voltaj, elektromanyetik dalga vb.) tanımıdır. Alexander Graham Bell anısına “bel” demek istenildi. Çünkü Graham Bell telefonu bulmasından 2 yıl sonra öne atılan bu kavramın adı Graham Bell e atfedilmüştir.
“Desi-bel” deki desi ise logaritmanın 10 tabanında olması şeklinde tanımlanıyor.
P: Ölçülen Güç
P0: Referans Güç
Ölçüm Çeşitleri Nelerdir? 
 
Desibel ifadesi günümüzde daha çok gürültünün seviyesini belirlemede kullanılır. Bu seviyeleri birçok araç (bilgisayar, telefon, yazılım vb.) yardımıyla yapabileceğimiz gibi hassas sonuçlar alabileceğimiz sırf bu ölçümleri yapması için geliştirilen ‘Desibelmetre’ adında ölçüm cihazları da mevcut olmaktadır. Ayrıca yukarılarda da örnek olarak değinmiş olduğumuz formüller kullanılarak kendimizde bu hesaplamaları yapabiliriz.

 

Günlük Hayatta Maruz Kalınan Gürültü Seviyeleri Nelerdir?
 
 Günlük hayatta sıkça kullanmış olduğumuz araç gereçlerin çıkarmış olduğu gürültü seviyeleri (dB cinsinden) aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Verilen dB seviyeleri değişken olmakla birlikte insanların yaklaşık olarak kaç dB (desibel) gürültü seviyesine maruz kaldığı hakkında fikir vermektedir. Ayrıca gürültü seviyeleriyle doğru orantılı olarak insanlar üzerinde gerçekleşen olumsuz etkilerde tabloda verilmiştir.
Kaynakça:
http://www.gercekbilim.com/desibel-duyma-kaybi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Desibel

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir