Düdüklü tencereler patlamasın.

dC3BCdC3BCklC3BCmuhendiol

Merhaba mühendis ol ailesi ;

Biliyorsunuz her gün yazı yazmya çalışıyorum, bügünki yazım ise hem atolye kısmını giriyor (Atolye başlığı aldındada görebilirsiniz) hemde güzel bir tesbiti sizlere sunmaya çalışıcam.

Düdüklü tencere görüyorsunuz resimde bizim evde kullandığımızda aynısı daha gelişmişleri var ama gerçekten ne gibi özellikleri var bilmiyorum. Ben ilkel düdüklüden bahsedicem. Düdüklünün mantığı şu şekilde, Diyelim su kaynatacağız, (kuru fasulye demiyorum ki kaynama noktasını bilmediğim için) su normalde 100 derecede hal değişimine girer ve gaz fazına geçer. Bilim hayatı nasıl kolaylaştırıyor bakın, siz suyu koyuyoysunuz ve buharlaşma olduğu için (her derecede buharlaşma olur) , suyun ustundeki gaz , suya basınç uyguluyor. Bu basınç çoğaldıkça ise suyun kaynama derecesi yükseliyor.

Yani olay şu suyun içinde patates var diyelim normalde patatesi tencerede yaparsanız eğer su maks. 100 dereceyi göreceği için patates 100 derecede pişicek eğer düdüklüde yaparsanız, su basınçdan dolayı 120 derecede hal değişimine gireceği için patatesler 120 derecede haşlanacak buda size patatesin daha kısa sürede haşlanmasını sağlayacaktır.

Ama bu çok tehlikeli çünkü düdklü tençereler 2.5 bar basınca kadar çıkabiliyor. Evdeki en iyi musluğunuzu sonuna kadar açın, elinizi altına tutun ve bu belkide 2.5 bara eşit olucaktır. Siz düşünün bu şiddetle tencerenin her herine baskı var.

Ki gazın tanecik yapısı ufacık bir yol bulabilirse ne olur biliyormusunuz ? Bunun videolerı nette fazlası ile var, gerçekten çok gürültülü bir patlama ve mutfağınıza düdüklüdeki yemek dağılır. Sizde düdüklü tencerenizi açmadan önce soğumasını bekleyin ve daha sonra kapağındaki küçük yerden gazın çıkmasına izin verin.

Bunun Atolye kısmı ise şu;

Paran Varsa Ne RahaT denklemini herkes bilir. PV=NRT yada PV=MRT

V: düdüklü haçmi
N: Gazın mol sayısı (n ile gösterilir ben bilerek büyük yazdım)
R: Gaz sabiti

Bunların 3ü siz daha tencereye koymadan formulde belli. (SABİT)

Bu demek oluyorki P(basınç) T(sıcaklık) ile doğru orantılıdır. Yani sıcaklık ne kadar çok artarsa basınç o kadar artar. Buradan tefale, korkmaza, schafer gibi büyük firmalara sesleniyorum. Yeni model tencerelerinize derece koyunuz . İçerideki sıcaklık değerini gösteren. Bu tip Ucuz şeyler ciddi önnem arz ediyor.

Sizde yazımı beğendiyseniz değerlendirmeyi unutmayın. Yorum yaparak daha verimli bir yayın haline getirebiliriz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık