Termokapl ortalama sıcaklık tahmini

ifd9ab20160211024513
Termokapl kablolar çok basit bir yapı ile çalışmaktalar . Sıcak bir ortama bir ucunu koyuyorsunuz diğer ucuna ise onun okuyucu makinesine bağlıyorsunuz ve diğer uctaki ortam sıcaklığını size iletiyor.
Nasıl mı oluyor ?
 
İçerisinde 2 adet farklı metalden tel geçiyor ve kablonun iki ucundaki sıcaklık farkına göre çalışıyor. Kablonun bir ucunu sıcak yere bıraktık diğer ucunu ise makineye bağladık ve çalıştırdık . Ölçmek istediğimiz yer diyelimki 150-200 derece arasında (yani oda sıcaklığından fazla) kablo üzerindeki elektronlar soğuk yöne doğru harekete geçiyorlar ve makine tarafında bir kaç milivolt elektrik enerjisi üretiyorlar. Kalibrasyonu doğru bir makine ile elektrik enerjisini sıcaklık olarak veri alabiliyorsun.
Yani diyelimki, 100 dereceye kablonun ucunu koydun 1mvolt aldın 120 dereceye koydun 2mvolt aldın, yani 20 derece farkla 1mvolt fark ediyor. (bu işlemi makine hesaplayacak) eger sen 5mvolt alırsan bu demek oluyorki o ortam 180derecedir.
Kullanılan metallere göre derece tablosu yukarıda verdim gelelim ortalama sıcaklık bulmaya . Bir kazan var ve ortalama sıcaklık değerini kullanmak istiyorsunuz. kazanın üstü, altı, sağı, solu nu ölcen 4 tane termokapl kablosu ve makinesi koymaktansa 4 kabloyu çekip onların makineye bağladığınız ucularını birleştirip tek kabloya indirgerseniz o kabloyu makineye bağlarsanız da makine size ortalama sonucu verecektir. Yani;
Sizde değerlendirin ve yorum yapın , daha kaliteli bir yayın elde edelim.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık