En Hızlı Ulaşım Aracı
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

En Hızlı Ulaşım Aracı

0
HYPERLOOP
Elon Musk tarafından ortaya atılan yeni nesil rayötesi sistem  teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey hızlı ulaşım aracıdır. Günümüzde bir hızlı trenin max hızı saatte 300 km  hız civarındadır fakat Hyperloop ise saatte 1300 km hızlarına ulaşan bir araçtır . Uçaklar bile yaklaşık 900km/h hız yapan bir ulaşım aracıdır .
Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas’taki Nevada Çölü’nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım olmuştur. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlanmıştır. Tam ölçekli ilk araç örneğinin ve test yolunun 2016’nın sonunda bitirilmesi planlanmıştır.3 seneye kadar Amerikada ilk hyperloop kurulması planlanmıştır .
2016 Türkiye İnovasyon haftasına katılan Hyperloop Ceo’su  Dirk Ahlborn  projeyi Türkiye’ye tanıttı . Örnek olarak İstanbul -Ankara arasını  yaklaşık 20 dk ya düşeceğini söylemiştir. Uçaklar gibi büyük havalimanlarına ihtiyacı olmayan bu sistem çok daha rahat bir ulaşım aracı olacağını söylemiştir.
Proje Sahibi Elon Musk’a göre  amacı hava şartlarından etkilenmeyen, kaza riski bulunmayan, ortalama olarak sıradan bir jetin iki katı kadar hız yapabilen, az enerji sarf eden ve 24 saat kesintisiz çalışabilmek için enerji depolayabilen bir ulaşım aracı tasarlamaktı.Bu sistem ray ötesi bir sistem olup, demir yolu ağına ihtiyaç duymamaktadır. Musk,bu sistemin yer altı veya yer üstünde inşa edilebileceğine inanmaktadır.
Yüksek hızlı demir yolu ve genel olarak yüksek hızlı ulaşım geliştiricileri, tarihsel olarak sürtünme ve hava direncini yönetme konusunda sorunlar yaşamıştır. Araçlar yüksek hıza ulaştığında bu iki etmen de çok önemli hâle gelmektedir. Vakum tüplü tren konsepti geliştirilerek teorik olarak manyetik raylı trenler vasıtasıyla bu sorunun ortadan kaldırılabileceği düşünülmüştür. Kuramsal olarak, içerisindeki havanın boşaltıldığı tüpler ya da tüneller, saatte binlerce km hız yapabilen araçların üretilmesine imkân sağlamaktadır. Buna rağmen, manyetik raylı trenlerin yüksek maliyeti ve uzun mesafeli yolculuklarda vakumun korunmasının zor oluşu; yatırımcıların bu alandaki faaliyetlerini sınırlandırmıştır. Tapray, vakum tüplü tren konseptine benzemekle birlikte yaklaşık 1 milibar (100 pa) basınçla çalışacak biçimde tasarlanmıştır.

 

Sadece İnsan değil kargo taşımacılığıda yapabilecek.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 1
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir