Mühendislik Harikası 10 Yapı
  1. Anasayfa
  2. Ürün İnceleme

Mühendislik Harikası 10 Yapı

0

Teknoloji hayatımıza girdiğinden beri hayatımızı kolaylaştırmak adına mühendisler birbirinden güzel yapıları bizlere sunuyor. Sunulan bu yapılar güzel olmasıyla beraber aynı zamanda görsel olarak eşsiz bir manzarayı bizlere sunuyor.

İşte birbirinden güzel 10 harika yapı ;
1-Akashi Kaikyo Köprüsü, Japonya
 
Japonya’da, Kobe şehri ile Avaci adasını birbirine bağlayan, dünyanın en uzun asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır. En yüksek noktası 282.8 metredir. Köprünün inşaatı 1988’de başlayıp, yapımı 10 yıl sürmüş olmakla birlikte 5 Nisan 1998’de trafiğe açılmıştır. Köprü 1990 metre olarak inşa edilmiştir fakat 17 Ocak 1995’teki Kobe depreminden sonra 1 metre daha uzatılarak 1991 metre yapılmıştır.
2-Panama Kanalı, Panama

 

 
Panama Kanalı için ilk girişim 1 Ocak 1881’de yapılmıştır. Orta Amerika’nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayan su yoludur. İnşaat ABD tarafından tamamlanmış ve kanal 1914’te hizmete girmiştir. 77 km uzunluğundaki kanalın yapımı sırasında,sıtma ve sarı humma gibi hastalıklardan büyük toprak kaymalarına kadar her türlü güçlükle karşılaşılmıştır ve yaklaşık 27.500 kanal çalışanı bu süreçte hayatını kaybetmiştir. Açılışından 2002 yılına dek yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen bu kanaldan yılda yaklaşık 14.000’den fazla gemi geçmekte ve taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır. Panama Kanalı Güney Amerika ve Kuzey Amerikayı birbirinden ayırır.
3-Bailong Asansörü, Çin

 

 
Zhangjiajie National Forest Park’ta bir uçurumun yüzüne inşa edilen asansör, dünyanın en yüksek açık hava asansörüdür. 330 metre tırmanan asansörün üç tarafında cam olan bir kabinde çıkış bir dakika sürüyor. Çift katlı asansörde tek seferde 50, günde 18.000 kişi taşınabiliyor. Yapılış amacı ise Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Wulingyuan Kanyonu’nu daha iyi seyrettirebilmektir. Bitirildiği yıldan beri yaklaşık 5 milyon yabancı turist asansörden manzarayı görmeye gelmiştir.
4-Millau Viyadüğü, Fransa
 
Tarn Nehri’nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat Mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt  geçen en yüksek köprüsü ünvanina sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesinden biraz daha yüksek  ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km hızla esen rüzgar hızına dayanıklı bir biçimde tasarlanmış ve üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleştiren köprü iki gün sonrada trafiğe açılmıştır. Köprünün kullanım süresi yaklaşık olarak 120 yıldır.
5-Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, İsviçre

 

 
Yerin 100 metre altında inşa edilen yapı Büyük Patlama koşullarını sağlayarak önemli deneylere ev sahipliği yapmaktadır. Çarpıştırıcısı 38.000 ton ağırlığındadır. Mikro kara delikler üretmek amacıyla yerin 100 metre altında 27 km’lik bir çevresel uzunluğa sahip LHC’de i mühendislik kavramı doruklara ulaşmış durumda. En gelişmiş teknolojiyle inşa edilmiş yapıda günümüzün en ileri teknolojik deneyleri gerçekleştirilmektedir.
6-Jiangzhou Bay Köprüsü, Çin
 
Çin’in Jiangzhou körfezine inşa edilen köprü kompleksinin ana bölümü Quingdao ve Houngdao şehirlerini birbirlerine bağlamakta olup bağlantılarıyla beraber uzunluğu 41 km’yi aşmaktadır. Su üzerinde dünyanın en uzunu olan köprü 5.5 milyar sterline mal olup 2008 yılında açılmıştır. 10.000 işçinin çalıştığı köprünün yapım aşamasında 450.000 ton çelik 2.3 milyon metreküp beton kullanılmıştır.
7-Manş Tüneli, İngiltere-Fransa

 

 
İngiltere ve Fransa’yı denizden birbirine bağlayan tünel Fransa ve İngiltere ortak yapımıdır. Manş Denizi’nin tebeşir kıyılarından meydana gelen tabanında kolayca bir tünel açabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802’de Döver Boğazı’nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etmiş ve 1880’li yılların başlarında tünelin yapımına başlanmıştır fakat  çeşitli sıkıntılardan dolayı yapımı bir çok kez durdurulmuştur. Manş tüneli 1896’da tekrar gündeme gelmiştir. Projenin maliyeti Fransız ve İngiliz firmalarından meydana gelen bir şirketler birliği tarafından çok sayıda bankadan borç alınarak ve hisse senedi çıkarılarak karşılanmıştır. Dover ile Calais’yi birbirine bağlayan tünel 50.5 kilometre uzunlukta olup, 6 Mayıs 1994’te tünel açılışı yapılmıştır.
8-Burç Halife, Dubai

 

 
Dubai’de inşası 21 Eylül 2004’te başlayıp 4 Ocak 2010’da tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. İnşasında 330.000 metreküp beton 39.000 ton çelik kullanılmıştır. Binada 23.000 pencere bulunmaktadır. 828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan  sonra geri kalanı çelikten yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca cephelerine gelen rüzgar yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak yapılmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerden yapılmıştır. Ve harika bir mühendisliğe sahiptir.
9-Üç Boğaz Barajı, Çin

 

 
Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. Baraj bazı arkeolojik ve tarihi alanların su altında kalmasına ve 1.3 milyon kişinin bölgeden taşınmasına neden olmuştur. Bölgede ciddi ekolojik değişimlere ve yer kayması riskinin artmasına neden olmuştur.
10-Uluslararası Uzay İstasyonu

 

 
Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanılabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında gökyüzünde görülebilmektedir.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. MÜHENDİS OL ailesi olarak bu yazımızı yazarken çok eğlendik umarız ki sizde okurken eğlenmişsinizdir. Eğer daha fazla bu tarzda yazılar istiyorsanız görüşlerinizi YORUM kısmında bekliyoruz…

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir