Coğrafya ve Harita uzmanı olan ünlü Türk denizci olan Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği Afrika Amerika ve Güney Kutbunu gösterdiği harita ortalığın karışmasına sebeb olmuştur. Bunun nedeni ise Güney Kutbunun keşfinin haritanın çizilmesinden çok sonraki yıllarda yani 1818 yılında gerçekleşmiştir.
Piri Reis Haritası , günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir.
Avrupa ve Afrikanın batı kıyılarını ve Güney Amerikanın doğu kıyıları göstermektedir. 20 haritanın birlesştirilerek hazırlandıgı bu haritada aralarında Kristof Kolomb’un da haritaları yer almıştır.
- Afrika kıtasında Senegal, Gambia ve Guinea, ve Fildişi Sahili’ndeki Sassandra nehirlerini tanımak mümkündür. Nijer Nehri’nin kaynağı olarak, Sahra Çölü’nde görünen göller vardır. Kuzey Amerikanın ayrıntıları, gerçek ayrıntılarına hiç uymamaktadır. Hispanyola olarak adlandırılan ada, kuzey-güney dogrultusunda çizilip, görünüm olarak Japonya’nın 15. yy’da bilinen şekline benzer.
- Güney Amerikada Brezilya’nın kuzey kıyıları gerçekle oldukça uyumludurlar. Orinoko ve Amazon nehirleri, Trinidad adası kolaylıkla tanınabilir. Amazon’un denize döküldüğü noktanın açıklarında çizilmiş olan büyük ada ise gerçekte yoktur. Güney Amerika’nın iç bölgelerinde dağlar görünür. Rio de la Plata nehri olması muhtemel bir nehrin güneyindeki kıyı ayrıntıları Brezilya kıyılarıyla çeşitli noktalarda uymaktadır ama kıyı çizgisinin doğrultusu güney yerine doğuya doğru uzanır.