Güneş Enerjisinin 60 Ülkede En Ucuz Şekli
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Güneş Enerjisinin 60 Ülkede En Ucuz Şekli

0

 

Resmi kaynaklara göre: güneş, bu yıl düşük gelirli ülkelerde en ucuz yeni enerji kaynağı oldu ve hem şirketlere hem de hükümetlere yenilenebilir enerjiler için kömür ve gaz çıkarmamak için başka bir sebep kazandırdı.
Bloomberg Yeni Enerji Finansı (BNEF) verilerine göre, neredeyse 60 ülkedeki güneş enerjisinin ortalama fiyatı, 2016’da megawatt başına 1,66 milyon ABD doları olan rüzgarın hemen altında 1.65 milyon ABD dolara kadar  düştü.
Bu, Çin, Hindistan ve Brezilya dahil olmak üzere 58 gelişmekte olan piyasalardaki ortalama fiyatlara dayanıyor ve gelecekte yeni enerji santrallerine yatırım yapan şirketlerin yenilenebilir enerjisinin gittikçe cazip bir yol olacağı anlamına geliyor.
BNEF analisti Ethan Zindler, Bloomberg’deki Tom Randall’a  “Bu hikayenin büyük bir kısmı hızla güneş kullanan Çin” dir. Çin günden güne güneş enerjisi kullanımını artırıyor.

 

Geçen yıl Çin sadece tek başına, ABD (44,1 milyar dolar), İngiltere (22,2 milyar dolar) ve Japonya’nın (36,2 milyar dolar) bir araya getirdiği güneş projelerine 103 milyar dolar yatırım yaptı.
Özel firmaların büyük elektrik sözleşmeleri için birbirlerine teklif veren açık artırmalarda fiyatlar da düşüyor.
Ocak ayında, Hindistan’da yeni bir rekor, mega-hidrofil saat başına (MWh) 64 ABD doları güneş enerjisi tedarik sözleşmesi ile ve Ağustos ayına kadar ise megawatt-saat başına 29.10 $ ‘a düştü.
Şöyle açıklamak gerekirse, megavat-saat (ve kilowatt-saat) enerji birimleri iken, megavatlar (ve kilovat) bir güç birimi – enerjinin tüketildiği oran.Bir arabadaysanız, enerji değeri seyahat ettiğiniz mesafeye denk gelir ve güç değeri seyahat ettiğiniz hız olur.
Solar için 30 MWh altındaki bu rakam, kömürün karşılığının yaklaşık yarısı kadardır  ve küresel karbon emisyonlarının azaltılmasının faydasını düşündüğünüzde zahmetsiz gibi görünüyor.BNEF başkanı Michael Liebreich, “Yenilenebilir kaynaklar fosil yakıtların yerini sağlam bir şekilde alacak” diyor.
Güneş, düşen ekipman maliyetleri, Tesla’nın ev tipi pilleri gibi yeni iş modelleri, artan yatırım ve temiz enerji politikalarında artış gibi çeşitli nedenlerle patlıyor.Ayrıca fiyatların dünya genelinde dalgalandığını da belirtmek gerekir; güneş şimdiye kadarki en ucuz anlaşma değildir. Maliyet ,güneş ışığının kullanılabilirliğine, halihazırda mevcut olan enerji sözleşmelerine ve devlet izinlerinin sunduğu duruma bağlıdır.
Ancak, gelişmekte olan ülkelerde yeni enerji maliyetleri için hala belirgin bir andı ve yenilenebilir enerji ile el ele giderek dünyanın en büyük güç kaynağı olma özelliğini taşıyor.Bu sene, bize gelecek için çok fazla iyimserlik kazandıran bazı şaşırtıcı kilometre taşları gördük: Portekiz belirli bir Pazar günü, İsrail ise enerji ihtiyaçlarını tek başına rüzgar enerjisi ile üretti; Portekiz ise dört gün boyunca yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlandı.Fosil yakıtlar bir gecede ortadan kaybolmayacak, ancak burada fiyatların düşürülmesi, daha verimli teknoloji ve hükümet taahhütleri, enerji peyzajımızı daha iyi hale getirebileceğini umuyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 1
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir