Hulusi Behçet Kimdir ?
  1. Anasayfa
  2. Kimdir

Hulusi Behçet Kimdir ?

0
Hulusi Behçet Kimdir?
Hulusi Behçet, 20 Şubat 1889 İstanbul doğumludur. Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanıdır.
1937 yılında, bir kan damarı enfaksyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını ( veya Behçet Sendromu) tarif eden ilk bilim adamı olmuştur.
Zor bir çocukluk geçiren Behçet cok genç yaşta annesini kaybetmiş   ve büyükannesi tarafından büyütülmüştür. Babasının Şam’daki işleri sebebiyle ilk eğitimi o dönemler Osmanlı Devleti’nde bulunan Şam’da tamamlamıştır. Fransızca,Almanca ve Latince öğrenmiştir. Tıp eğitimini Gülhane Aseri Tıp Akademisi’nde almıstır zira o dönemde Osmanlı Devletinde sivil tıp eğitimi almak mümkün değildir.. 1910’daki mezuniyetinden sonra dört yıl boyunca dermalotoji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ihtisas yapmıştır.
Uzman Olarak Çalışmaları:
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sırasında Edirne’deki askeri hastanede dermatoloji ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışmaktadır. Şavaştan sonra (1918-1919 arası) tıbbı bilgisini geliştirmek amacıyla önce Budapeşte’ye  sonra da Berlin’e gitmiştir. Bir çok ünlü meslek taşı ile taşınma fırsatı olmuştur.
Türkiye’ye döndükten sonra serbest çalısmaya başlamış; önce Hasköy Cinsel Hastalıkları Hastane’sinde başhekim olmuş, sonra Guruba Hastanesine geçmiştir. O dönemde İstanbul Tıp Fakültesi’nin bir parçası olan hastanede profesörlük de yapmıştır. 1923′ te, meşhur bir diplomatın kızı olan Refika Davaz ile evlenmiştir. Evliliklerinden bir kızı vardır.

Bilmsel Çalışmaları:
1933’de İstanbul Üniversitesi’nde dermatoloji o zaman adıyla Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği kurmuş ve profesör seçilmiştir. Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişidir. Mesleğinin ilk yıllarından beri dermatoloji  konusunda üretken bir bilim adamı olarak , bir çok ulusal ve uluslararası kongreye orijinal makalelerle katılmış ve bir çok bilimsel dergide makalesi yayınlanmıştır.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir