Isınan Yüzeylerde Elektrik Üreten Boya
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Isınan Yüzeylerde Elektrik Üreten Boya

1
Normalde termoelektrik maddeler sıcak ve soğuk yüzeylerdeki ısı enerjisini alarak, elektrik enerjisine dönüştürebilir. Genelde termoelektrik jeneratörler sert malzemeden yapılır. Bu malzemeler sayesinde artık ısı elektriğe dönüşebilir ya da kompresörler ve sıvılar olmadan soğutma yapabiliyor. Fakat sert yapılarından dolayı  ancak düz yüzeylere uygulanabiliyorlar. İşte Kore Fen ve Teknoloji Kurumu UNIST’ ten mühendisler pek çok yüzeye boyanabilen bir termoelektrik kaplama üretti. Normalde Peltier, Seebeck veya Thomson etkisi sayesinde iki taraftaki sıcaklık farkı kullanılarak voltaj üretebiliyor.

Özel bir inorganik formüle sahip termoelektrik boyada ise, Bi2Te3 (Bizmut Telürür) ve Sb2Te3 (Antimon Telürür) parçacıklar kullanılarak iki tür yarı iletken madde yaratıldı. Araştırmacılar boyayı test etmek için p tipi ve n tipi termoelektrik boyayı metal bir kubbeye
uygulayarak santimetrekarede 4 mW üretildi.

     KAIST cm’de 40 mW üretebilen esnek maddesinin aksine bu yeni termoelektrik maddenin en büyük avantajı fırçayla neredeyse her türlü yüzeye boyanabiliyor olmasıdır. Bu madde sayesinde belki de bir gün binaların , çatıların ve arabaların dış yüzeyleri kolayca boyanarak elektrik üretebilir.     “Ürettiğimiz bu boya ısı üreten her şekilde , tipte ve boyutta yüzeye uygulanabilir. Bu materyal yeni bir yenilenebilir enerji sistemi olarak yerini alacaktır,” diyor UNIST’ ten Prof. Son.

Bu yeni ilginç boya ısı kaybının yaşandığı yüzeylerde, günümüzün cihazları için yeterli enerjiyi üretebilir. Isı kaybının engellenesi için de büyük önem taşıyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Yazılarınızın takipçisiyim gerçekten güzel yazılar yazıyorsunuz bizi bilgilendirdiğiniz için sizlere teşekkür ederim devamını bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir