Özel Sektörde Mühendislerin Maaşları
  1. Anasayfa
  2. Günlük Yaşam

Özel Sektörde Mühendislerin Maaşları

6

Öncelikle kolay gelsin. Özel sektörde mühendis maaşını etkileyen bir çok sebep mevcut ama bunlardan en önemlisi “sen bu konumda yeterli bilgiye sahip misin.” Eğer bu kriterde gerçekten iyiysen senin maaşının sonu yok arkadaşım.

Mühendis olup ceo olursun 200 bin lira maaş alırsın , mühendis olup yağ satarsın, doğal gaz saati okursun 1800 lira maaş alırsın. Tarafını sen seç. Daha yolun başındaysan kendini geliştir. Bu kendini geliştirenden kastım ingilizce falan değil ha. İngilizce önemli ama ingilizce sana 10 bin tl maaş vermez. Sen önce bilgilen arkadaşım mesleğini tanı gerçekten bölümünü bil, sana mühendislikte parayı bilgin, olayların üstesinden gelebilme yeteneğin gibi faktörler para kazandırır.

Hedefini düşük tutma ve her zaman mesleğini sev

bu ana kural daha sonra, mezun oldunuz ingilizceniz yok askerliğinizi (erkekler için) daha yapmadınız alabileceğiniz en düşük maaş 1500 lira civarındadır, tabiki de bu maaş sizin hangi branştan mühendis olduğunuzla da alakalıdır.

Askerlik (erkekler için) yaptığınız zaman bu ücret 1800 2000 civarını geçmeye başlayacaktır. Bu durumda bu fiyat aralığı bayanların minimum maaşıdır.

Sektördeki tecrübeniz mutlaka önemli 2-3 yıl sonra maaşınız 4 bin – 5 bin
tecrübeniz 5-6 yıl sonra ise 7 bin – 10 bin lira gibi rakamlar almanız mümkündür.

Bunun dışında bir başkasının altında çalısmaktansa kendi işinizi kurmak daha cazip olabilir. Ziraat mühendisleri için bir tarım (ilaç tohum vs gibi ) bir market, inşaat  elektrik makine vb. gibi bölümler için proje bürosu açmak daha avantajlıda olabilir.

Ziraat mühendisliği nin kurdu o marketler için bir bilgiye sahip değilim ama proje bürolarında 1 proje çizmek ( doğalgaz, asansör, elektrik vb.) 200 250 gibi tutarlar alıyorsunuz ama o projeyi onaylamak için 1500 2000 lira gibi tutarlar alabilirsiniz. Bunun yanında o büroyu açtıktan sonra inşaat mühendisi iseniz 5 adet şantiye hakkınız var. şantiye başına aylık 1500 tl para alıyorsunuz ve büronuzdan şantiyeye gitmiyorsunuz neredeyse. Makine elektrik çevre gibi bölümler için, benzinlik yine şantiyeler ve çevreye zararı olan ( dışarıya koku/gaz salan deri fabrikaları/depoları gibi) yerlerde denetleme büronuzdan çıkmadan bir kağıda imza atarak 1500 2000 tl gibi tutarlar kazanabilirsiniz, tabiki bu mühendislerinde en fazla 5 adet bölge alma hakkınız var.

Eğer memleketinizde iyi bir çevreniz var ise kendi işinizin patronu olarak ilk yılda bile aylık 10 binden fazla para kazanabilirsiniz.

Daha fazlası için takipte kalın. Yorum yapmayı unutmayın…

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Ben 5 yıllık bakım uzmanıyım mülakatlarım tecrübelerimden dolayı genel müdür ve insankaynakları müdürü ortamında gerçekleşiyor. İsteklerini söylüyorlar bende gerçekleştire bileceğimi dile getiriyorum en küçük mülakatım 2 saat muhabbet ortamında gerçekleşiyor. 4000 tl net maaş teklif ettiğim mülakatlarda insankaynakları müdürünün morali sıfıra düşüyor.
    Burak beyin dedikleri doğru.
    İki üniversite mezunuyum 10 yıl üniversite eğitim zamanı harçadım. 5 senelik bakım uzmanıyım.

  2. Değerli zamanımı tüketerek buraya bir kaç not düşmek isterim, yazar hariç değerli meslektaşlarımın görüşlerine katıldığımı söylemek isterim. Kendim proje satış mühendisi pozisyonunda çalışan bir makine mühendisiyim.özel sektörde büyük, küçük ve global ölçekde ki firmaların satınalma, arge, test mühendisleri (bu kişiler çoğunlukla meslektaşım veya elektrikmüh. oluyor) ile irtibatta oluyorum piyasaya hakimim! böyle bir maaş sıkalası ve yükselme grafiği kesinlikle yok. bu tip görüşler bakın buna görüş diyorum çünkü hayali bir görüştür, öğrenci iken çoğu zaman kendine dayanak edinilen ve piyasada çalışmaya başlayınca gerçeği anlaşılıp hayal kırıklığına uğranılan konulardır. değerli meslektaş adaylarım lütfen kesin yargıya varmak için en az 2-3 tane farklı pozisyonlarda çalışan makine mühendisine sorunuz.

Yapılan Yorumlar
  1. Ogrencileri yanlis yonlendirmeyin. Ben makina muhendisiyim ve uzun suredir calisiyorum. Isim geregi turkiyenin en buyuk firmalarindan tutun en kucuk atolyede calisan tum muhendisler ölü maaslara calisiyorlar. Dag tas muhendis oldu cunku.
    Bak ben sana dogrusunu soyliyim:
    *Askerligini yapmadiysan ve ing bilmiyorsan is bulamazsin.
    *Askerligini yaptiysan ve ing varsa 1800-2000 lira maas aliyorsun.
    *bu 3-5 yil bu sekilde gidiyor ha yilbasinda aldigin yuzde 5 zamlari saymiyorum.
    *5yil sonunda bulundugun birimin sefi oluyorsun maasin oluyor 3000-3500 tl
    *sonrasi mudurluk iste o zamanda bi temizinden 7-8 bin lira aliyorsun.
    Tabi bu is bulabilirsen ben 4 dil biliyorum. Ona ragmen bir bucuk yil falan issiz kaldim.
    Cok muhendis var cok

    • Merhaba Cosmos,

      Öncelikle Türkiye piyasasının mühendis açlığının farkında değilsin. Sen hala mühendislerin fabrikalarda çalıştığını düşünüyorsan yanılıyorsun.

      Askerlikle ve dille mutlaka alakası var. Ama 4 dil bilip işsiz kalan biri tanımıyorum , eğer issiz kalıyorsa da dili vardır ama mühendis değildir.

      Yazımızda da mümkün olabileceğinden bahsediyoruz.

      Okuyan arkadaşlar mühendislik okumaktan veya tercih etmekten çekinmeyiniz.

  2. Bunları yazan milleti yönlendiren kişi 2. 3. sınıfta okuyan bir makine mühendisliği öğrencisidir ve kendini böyle avutmaktadır.Piyasaya çıkmamış daha hiçbir şey görmemiş biri olarak kendini boşuna avutma.Yarın göreceksin hiç okumamış çekirdekten yetişmiş kişi senden 1000 kat değerlidir.İngilizce felan sökmez bu ülkede,askerliğini yapmadıysanda iş bulamazsın.81 ilde makine mühendisliği var daha özellerde cabası 1500 liraya adam işe alıyosa öp alnına koy.Öyle dükkan açmak kolay değil 2 sandalye atarsın açılır ama iş nerden gelecek ? Tanıdık çevre hani ? Millet bakkala girip sigara ekmek alır gibi proje mi çizdiriyo sanıosun.Mühendislik yerine gidin hemşirelik sağlık bölümleri okuyun bitmiş bu ülkede mühendislik gidin memur olun krallar gibi yaşarsınız bu ülkede..Not : 20 yıllık makine mühendisiyim

    • Merhaba Burak bey;

      20 yıllık makine mühendisisiniz yani ortalama 45 li yaşlardasınız. Yani bölümünüzden daha çok yaşınıza saygım var. Şuan makine mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Sizin yaşanmışlıklarını ve gördüklerinizi bilmemem gayet normal ama bizde hali hazırda mühendisliğin içerisindeyiz.

      Askari ücret olmuş 1600 lira siz yukarıda 1500 liraya alırsa öpte anlına koy demişsiniz. Ben yazıyı yazdığımda daha 1400 lira civarındayken bende aynı cümleyi yukarıda bende yazdım 1500 lira ile başlarsınız dedim bunun neresi avutmak.

      Mühendisliğin durumu mu ilk girişte düşük ücretle başlarsınız. Ama zeki ve işini yapan mühendisseniz deneyiminize göre ücretler tatmin edici seviyeye yaklaşıyor.

      Tanıdık çevre olayına gelirsek, sizin üstteki yazıyı okuduğunuzdan şüpheliyim farkındaysanız benim oraya yazdığım dükkana gelen müşteriden alacağınız paradır. Yani dükkana gelen hakkında bir oran yada büro açtığınızda şu kadar para kazanırsınız tarzında bir ifade bulunmamaktadır.

      Dolayısıyla yazdığınız yorum yazımı desteklemekte tavrınız ise kırıcı durmaktadır.

      Birde mühendis olmayın sağlık bölümleri okuyun diye bir tabirde bulunmuşsunuz. Burak bey bizim yazdığımız yazıları lise son sınıf öğrencileri ağırlıklı olarak okumaktadır. ve yorumuz bir çok kişiyi etkileyebilir. Yorumunuzdan dolayı Mühendislik okumak isteyen biri tek problem para olarak sağlık bölümü tercih edebilir. Sizce bu durum nekadar mantıklı ? Bu ülkeye hemşireden daha çok mühendis lazım. Ülkede mühendislerin para kazanamaması çok olduklarından değil üretimin azlığındandır unutmayın.

  3. Değerli zamanımı tüketerek buraya bir kaç not düşmek isterim, yazar hariç değerli meslektaşlarımın görüşlerine katıldığımı söylemek isterim. Kendim proje satış mühendisi pozisyonunda çalışan bir makine mühendisiyim.özel sektörde büyük, küçük ve global ölçekde ki firmaların satınalma, arge, test mühendisleri (bu kişiler çoğunlukla meslektaşım veya elektrikmüh. oluyor) ile irtibatta oluyorum piyasaya hakimim! böyle bir maaş sıkalası ve yükselme grafiği kesinlikle yok. bu tip görüşler bakın buna görüş diyorum çünkü hayali bir görüştür, öğrenci iken çoğu zaman kendine dayanak edinilen ve piyasada çalışmaya başlayınca gerçeği anlaşılıp hayal kırıklığına uğranılan konulardır. değerli meslektaş adaylarım lütfen kesin yargıya varmak için en az 2-3 tane farklı pozisyonlarda çalışan makine mühendisine sorunuz.

  4. Ben 5 yıllık bakım uzmanıyım mülakatlarım tecrübelerimden dolayı genel müdür ve insankaynakları müdürü ortamında gerçekleşiyor. İsteklerini söylüyorlar bende gerçekleştire bileceğimi dile getiriyorum en küçük mülakatım 2 saat muhabbet ortamında gerçekleşiyor. 4000 tl net maaş teklif ettiğim mülakatlarda insankaynakları müdürünün morali sıfıra düşüyor.
    Burak beyin dedikleri doğru.
    İki üniversite mezunuyum 10 yıl üniversite eğitim zamanı harçadım. 5 senelik bakım uzmanıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir