Atolye: Drone Nasıl Yapılır ?
  1. Anasayfa
  2. Atolye

Atolye: Drone Nasıl Yapılır ?

0

Merhaba arkadaşlar , bu yazımda size elimden geldiği kadar drone nasıl yapılabilir onu anlatmaya çalışacağım .  Öncelikli olarak drone’un  kelime anlamı ”ERKEK ARI” ‘dır . Dronenun asıl mucidi Nikola Tesla’dır . Neden diye sorarsanız dronedaki uzaktan kumanda sisteminin Tesla bulmasından dolayıdır.

Dronelar havada asılı kalma ya da tam adıyla uçma işlemini döner kanatları vasıtasıyla yapar. Helikopterdeki kuyruk rotorunun engellemiş olduğu , helikopterim kendi ekseni etrafında dönüş hareketi multikopterlerde motorların farklı yönlere dönmesi ile bertaraf edilir. Örneğin  quadroların   2 motor aynı diğer 2 motor ters döner. Bu sayede droneların kendi etrafında dönmesi engellenir.
Gelelim Drone için gerekli malzemelere . Biz bu yazımızda F450 frame kasa bi drone yapacaz . En basit olarak bundan başlayabiliriz .
Drone yapılırken bütün ağırlıklar hesaplanmalı ve ona göre motorun seçilmesi çok önemlidir .örnek veriyorum benim kasam yaklaşık 270 gr.  buna ek olarak en önemli nokta olan pilin ağırlığıda yaklaşık 420 gr. tabi buna ek olarak kamera ,kontrol kartı vs ağırlıklarınıda ekledik yakşık 1 kg ağırlığımız oldu . buna yaklaşık yüzde 15-20 civarı pay koyacağız . 1200 gr oldu bunu
2 ile çarpıp 4 motora böleceğiz 1200*2=2400, 2400/4 =600   yani minimum 600 kv lik motor almamız gerekecek . tabi motorun burada motor gücü nasıl olursa ona göre performans alırız. Örnek veriyorum 680 kv aldınız pek atik olmaz ama bataryadan az güç çekeceği için daha çok uçus süreniz olur . ama 1000 kv alırsanız dronenunuz çok atik olur ve şarjı çok dayanmayabilir. Gelelim malzeme listesine ve bunların ne işe yaradığına .

MALZEME LİSTESİ:

1-)KONTROL KARTI

Biz drone yaparken KK2 kontrol kartı kullandık .  Kartın içerisinde hazır olarak drone , helikopter gibi çeşitli modellerin  yazılımları mevcuttur . Ekranı da olduğu için çok rahatlıkla kalibre ayarları vs bütün ayarları yapılır . Görmüş olduğunuz gibi ekranı ve tuşları mevcuttur . Sağ tarafa ESC ler ile motorlar bağlanır. Sol tarafa ise kumandanın vericisinden çıkan kablolar takılır.üstteki bölüme pil göstergesi ve buzzer takılır. Buzzer alarm sesini çıkaran parçadır. Tabikide illa KK2 kullanmanıza  gerek yok ardopilot , uno vs değişik kartlarla yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bi durumdur.Tabi kullanacağınız kontrol kartı işinizi zorlaştırabilir.

2) 4x ESC

ESC lerin 1 tarafına hem beyinden(kk2) hemde pilden gelen kablo diğer tarafıda motora bağlanır.ESClerin görevi beyinden aldığı dönme sayısı bilgisini motora iletmektir bunun yanında pilden gelen gücü ona göre ayarlar. bunun Seçimide sıkıntılıdır.eğer yüksek KV li motor kullanırsanız 25-30 A düşük KVli motor kullanırsanız 20 A  kullanmanızı tavsiye ederim. Biz bu droneda 30A ESC  kullandık
 

3)4x DC MOTOR:

Motor seçimi de çok önemlidir yukarıda motor seçiminde kullanacağınız yöntemi anlattım .
Ben 1000 KV lik motor kullandım . Drone um hem daha çok ağırlık kaldırıyor hemde gayet atik oluyor.

4)  4xPervane :

Biz 1045 kullandık. Pervane seçimi de önemli, çünkü motorlardan gelen rotasyonel kuvveti drone  eksenine dik kuvvete çeviren birimlerimiz bunlar. Bunlardan 2’si başka tip, 2’si başka. Yani drone’umuzun 2 motoru saat yönüne dönerken, diğer ikisi saat yönünün tersine dönüyor ya, işte bunlara takacağımız pervaneler de ona göre farklı. Buradaki rakamlar şu anlama geliyor: 1245 şu demek kanat boyu 12 inch(30.48 cm) uzunluğunda ve ‘pitch’ değeri (bir rotasyon için aldığı yol değeri) 4.5 demektir.

5) Kumanda :

Kumanda seçimi size kalmış bi durum en az 4 kanallı bi kumandanız olmalı ve bunu rahatça drone uygun hale gelmesi gerekmektedir.Biz 6 kanallı flysky modelini kullandık.

6)Li-po Pil

Aslında en önemli noktadır burası. Pil  fazla dayanmasını isteyip mah arttırdığınızda bu sefer de ağırlığı artar ve motorunuzu değiştirmek durumunda kalırsınız. Biz bu dronemuzda 5500 mAH 11.1 V  değerli lipo pil kullandık
Ve şu şekilde bağlarız.
Artık bağlayıp programlayıp uçurmamız gerek . Motor ve Esc bağlantıları 3 kablo olduğu için karışık gelebilir fakat hiçte karışık değildir . Kabloların yerlerinin değişik olması sadece pervanenin dönüş yönünü değiştir bu yüzden kabloları karşılıklı olarak aynı şekilde bağlanması lazım .
Saat yönünde ilerlediğimizde   1.kol sol beyaz ,  2. kol sağ beyaz   ,  3.kol sağ siyah  , 4 .kol da sol siyah olarak belirlenir .  1 ve 3 . kolların esc motor bağlantıları aynı şekilde olmalıdırki pervaneleri aynı yönde dönsün . 2 ve 4 te aynı şekilde bağlanır .  Esc ler den 3 erli grup halinde  jumper kablolar çıkar bunlar kontrol kartına gider. Birde + ve –  kutup kablosu çıkar bunlarda  pile gidecektir . Motorları da merak ediyorsanız içini açtık ve inceledik .
Bu şekildedir. Oluşturulan manyetik alanla mıknatıslı bölüme bağlı olan mil döner.
Bu esc ve motor bağlantısı bittikten sonra . Esclerden çıkan kablolar motor numaralarına göre kontrol kartına takılır.
Escden gelen kablolar beyaz tarafı iç tarafa gelecek şekilde  M1 , M2,… yazan sağ bölüme motor sırasına göre takılır.  Burada sol tarafa Kumanda dan gelen veri cihazı jumper kablo yardımıyla takılır . Bu anlattıklarımın hepsini 1 ay içerisinde videolu bir şekilde hazırlayıp karşınıza geleceğiz. Ayrıca bana sorarsanız parçaları çinden getirmeniz sizin faydanıza olacaktır .Ben kasa ve kontrol kartı hariç herşeyi Çinden getirttim . Herhangi bir problemle karşılaşmadım .

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir