Milli Tankımız “Altay”ın Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Güncel Haberler

Milli Tankımız “Altay”ın Özellikleri

2

Altay tankı ülkemiz tarafından üretilen ilk tank olması sebebiyle önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Altay tankının özelliklerine değinmeden önce Altay tankı hakkında bazı kısa bilgi vermekte  fayda görmekteyiz.

Altay tankı ülkemizin geliştirmiş olduğu 3+ nesil ismi verilen bir ana muharebe yani ana savaş tankıdır. Altay tankının birçok özelliği ile Almanların Leopard 2 tanklarının ayarında bir tank olduğu belirtilmektedir.

Altay tankının ana yüklenicisi OTOKAR firmasıdır. Alt Yüklenicileri ise ASELSAN A.Ş. , MKE, ROKETSAN  A.Ş. ve ROTEM şirketleridir.

İsmini Kurtuluş Savaşı komutanlarından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Fahrettin Altay’dan almıştır. Altay tankı dünyanın en iyi tankları arasında gösterilen bir tanktır.

Altay tankının yapımımda Güney Kore ülkesinden teknik ve teknolojik destek alınmıştır.

Altay tankı projesi için devlet 2007 yılı itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe ayırmıştır.

Altay tankının geliştirilmesinde ve yapımında aşağı yukarı 600 mühendis çalışmıştır. Büyük bir ekip çalışarak önemli bir eser ortaya konmuştur.

Altay tankı Kara Kuvvetleri Komutanlığının tank ihtiyacını karşılamak için üretilmektedir. Tabi zamanla ihraç edilen bir ürün haline gelmesi beklenmektedir.

Altay Tankının Özellikleri Nelerdir?

1- Altay tankı Türk uyruklu ilk tanktır.
2- 2008 yılı ile 2012 yılları arasında tasarlanmıştır.
3- Altay tankının ağırlığı yaklaşık olarak 65 tondur.
4- Altay tankının toplam mürettebat sayısı 1 adet tank komutanı, 1 adet nişancı, 1 adet sürücü ve 1 adet dondurucu olmak üzere 4 kişiden oluşmaktadır.
5- Altay tankı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı yüksek bir korumaya sahip zırhlı bir yapısı vardır. Bu zırh ROKETSAN tarafından üretilmektedir. Kompozit malzemeden yapılmış bir zırhtır.
6- Altay tankının ana silahı Makine Kimya Enstitüsü Kurumu tarafından üretilen 120 milimetrelik yivsiz bir toptur. 55 kalibrelik bir toptur.
7- İkinci silahı ise üzerinde bulunan 12,7 milimetrelik ASELSAN üretimli SARP isimli ağır makineli tüfektir.
8- Altay tankı çift motorlu bir tanktır.
9- Altay tankının toplam beygir gücü 1500 beygirdir.
10- Azami yapmış olduğu hız 70-90  (kilometre/saat) ‘tır.
11- Azami menzili 500 kilometredir.
12- Altay tankı 5 ileri 3 geri viteslidir.
13- Altay tankının maliyeti yaklaşık olarak 5,5 milyon Amerikan Doları’dır. ( Bu değer tahmini bir değer olup doların seyrine ve eklenecek donanımlara göre sürekli değişim gösterebilmektedir.)
14- Altay tankından ilk etapta 250 adet düşünülmekte olup daha sonraki üretimlerde 1000 adet kadar üretileceği bilgisi verilmektedir.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. hocam tankın motorlarıyla alakalı bir problem olduğu haber sitelerinde geçmişti son durum nedir?

    • Araştırmalarıma göre altay tankında başlangınç olarak 250 adet uretildi. Ve bu uretimde kullanilan motorlar yerli motorlar degildi. Bizim amacimiz zamanla yerli motor üretmekte bunun için yabanci firmalarla anlaşılma yapılmıştı. Ve firmalar arasında sorunlar ortaya çıkmıştır. Ve anlaşma iptal edildi. Ama çalışmalar hala devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir