Fareden Yapay Embriyo Üretildi
  1. Anasayfa
  2. Bilimsel

Fareden Yapay Embriyo Üretildi

0
C ambridge  Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından farelerin kök hücrelerini kullanarak ilk kez “yapay embriyolar” yapmayı başardılar.

Bilim insanları iki tip kök hücre ve üç boyutlu yapı iskelesi adı verilen, hücre ve doku oluşumunu etkileyen biyolojik materyal kullanarak, doğal bir fare embriyosuna çok benzeyen bir yapı oluşturmayı başardılar.

Daha önce yapılan denemelerde istenilen sonuçlar alınamamıştı, bunun sebebi embriyo gelişimi için farklı hücrelerin istenilen oranda birbirleriyle koordine olamamasıydı.

Araştırmacılar, yapılan bu çalışmanın kısırlık tedavisine büyük ölçüde yardımcı olmasını umuyorlar. yapılan bu çalışmalar embriyoların erken dönemlerinde nasıl geliştiğine dair yararlı ipuçları sunabileceği düşünülüyor. Ancak insan embriyoları üzerinde deney yapmak sıkı kurallara bağlı ve 14 günden büyük embriyolar üzerinde çalışmak yasak.

Bir memelinin yumurtası döllenince, bölünüp embriyonik kök hücreleri, bir başka deyişle vücudun “ana hücrelerini” oluşturuyor. Bu embriyonik kök hücreler, embriyonun bir tarafına doğru toplanıp, blastosist adlı temel embriyonik yapıyı oluşturuyor.

Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, yapay embriyolarını embriyonik kök hücre ve plasentayı oluşturan ekstra embriyonik trofoblast kök hücre kullanarak oluşurdu.

Ancak araştırmacılar, bunun için üçüncü tür bir kök hücre gerekeceğinden yapay embriyonun büyük ihtimalle sağlıklı bir fetüse dönüşmeyeceğini belirtti.

Kaynak: bbc.com

 

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir