Diş İmplantları
  1. Anasayfa
  2. Günlük Hayat

Diş İmplantları

0
İmplant denildiğinde bir çoğumuzun aklına diş implantları gelse de implant genel olarak vücutta canlı dokulara yerleştirilen cansız materyalleri ifade eder.Yani yalnızca diş değil ortopedi, estetik vb. tıp alanlarında sıkça kullanılmaktadır.Ancak günümüzde daha çok diş hekimliğinde aktif olarak kullanıldığından ben de o konuya daha fazla yoğunlaşmak istedim.
İnternette biz mühendislerin ilgi sahasına giren üretim , iç yapı vb. konularda pek fazla bilgi bulabilmek mümkün değil.Hem yeni yeni ortaya çıkan bir malzeme olması hem de üretiminin fazla açık yapılmaması sebebiyle pek fazla bir fikir sahibi olamadım açıkçası. Ancak toparlayabildiğim kadarıyla bu konuda size bilgi vermeye çalışacağım.
Diş implantları 1980’lerde ortaya çıkmaya başlamış.İlk örnekleri vücuda iyi şekilde uyum sağlaması dolayısıyla titanyum alaşımları olarak piyasaya sürülmüş.Ancak titanyumun metalik renginin özellikle ön dişlerde çirkin bir görüntü oluşturması üst kısmı zirkon alt kısmı titanyum olan şekle dönüşmesine ve gelişen teknoloji ile komple vida kısmı da dahil olmak üzere zirkondan üretilmeye başlanmış.
Titanyumdan vazgeçilmeye başlanmasının sebebi titanyumun kemiklere nazaran çok sert olması dolayısıyla kemiklerde aşınma ve deformasyonlara sebep olmasıdır.Ayrıca titanyumun doku uyumluluğu zirkona göre daha düşüktür bu da vazgeçilmesinin temel nedenlerindendir.
Ancak her malzeme gibi zirkon da kusursuz değil ,erilme
dayanımının zamanla azalması, potansiyel radyoaktif elementler içermesi ve
kaplama özelliklerinin düşük olması zirkonun dezavantajlarıdır.
Diş implantları medikal malzemeler olduğundan tıbbi açıdan ciddi manada testlere tabi tutulurlar.Bu konudan da bahsetmemizde fayda var.
Bir medikal malzememizi piyasaya sürmek için yalnızca üretmek yetmiyor aynı zamanda bu malzemelerin testlerinin yapılarak insan/canlı sağlığına uygun olup olmadığı kontrol ediliyor.
Bunları sıralamak istersek:
1- Labaratuvar testleri
2-Hayvan testleri
3-İnsan testleri
Labaratuvar testleri ürün üretiminden önce kullanılacak malzemenin belirlenmesi sürecinde başlar ve en uygun malzemenin insan sağlığına uygun olarak belirlenmesinde kullanılır.Ardından üretilen implantın dokular ile etkileşimi sağlanarak bir miktar bilgi sahibi olunur.
Doku uyumunda sıkıntı çıkmayan implant hayvan testlerine tabi tutulur .Bu kısmı da aşan implant ilk müşteri/deneğine doğru yola çıkar ve insan testlerinden(kullanım testleri) sonra piyasaya sürülür. Bu kısımlar okurken basit gözükse de ciddi manada maddi külfet ve etik açıdan sorumluluk yükleyen bir bölüm.
Soru görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden veya mail üzerinden gönderebilirsiniz…

 

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir