Sampa Otomotiv A.Ş. Gezi Yazısı
  1. Anasayfa
  2. Günlük Hayat

Sampa Otomotiv A.Ş. Gezi Yazısı

0

ÇOK GEZEN BİLİR

Merhaba sevgili Mühendis Ol okuyucuları , yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Bu yazı dizisinde fabrikaları gezerek , fabrika işleyişini , ürünlerin nasıl üretildiğini , hangi imalat aşamalarından geçtiğini , bu aşamalarda mühendise düşen görevleri ve ne iş yaptığımızı size aktarmaya çalışacağım. İlk fabrika olarak Sampa'ya gittim sizin için her şeyi sordum öğrendim..

SAMPA OTOMOTİV A.Ş.

İlk olarak Sampa Otomotiv’i tanıtayım sizlere. 1994 yılında kurulan Sampa , dünya markası olmuş  ağır vasıta, çekici ve dorse markalarının yedek parça ihtiyacını karşılıyor. Merkezi Samsun’da bulunan Sampa çok geniş bir alanda üretim yapmakta. 80.000 m2’lik bir fabrika kampüsüne sahipler. Sampa 30.000 den fazla ürün çeşitliliğine sahip bir fabrika ve bu sayının yarısını kendisi üretiyor. Bu da Sampayı özel kılan özelliklerinden birisi. Sampa’nın dünyanın bir çok yerinde ofisleri , depoları ve iş birlikleri var. Bu sayede 116 ülkeye ihracat gerçekleştirebilmiş başarılı bir fabrika. Sampa’nın en güzel yanı ise tartışmasız Ar-Ge’ye verdikleri önem sevgili okuyucular. 3000 m2’lik alanda 10 Milyon USD yatırımı olan bir Ar-Ge merkezleri var ve 70 kişilik bir ekipten oluşuyorlar. Bu sayede ürünlerini sürekli geliştirip , daha iyiye ulaştırabiliyorlar. Kısaca Sampa’yı tanıttıktan sonra, internette bulamayacağınız bilgileri bizzat gidip Sampa mühendislerine sorduğum sorulara geçelim.

Sampa’da Mühendislik

Mühendislikle alakalı , merak ettiğim bir kaç soruyu Sampa’nın Ar-Ge’de görevli mühendislerine ilettim..
 
-Sampa’da kaç tane mühendis çalışıyor ?
+Ar-Ge’de 70 kişilik bir ekibimiz var ve toplamda da 150 beyaz yakalı çalışmakta. %70-80’i mühendis.
 
-Sampa’daki mühendislik dalları neler ?
+Çoğunluk olarak Makine ve Endüstri mühendisliği var.
 
-Sampa’ya alınan mühendislerde en çok aranan özellikler nelerdir ?
+Özellikle en başta otomotiv sektöründe bir çalışmışlığı var mı yok mu buna bakılıyor. Tezini hangi sektör üzerine yaptığı da önemli faktörler arasında. Ya da bizim firmamıza katabileceği ne değeri var diye bakılıyor.
 
-Sampa’da patenti siz mühendislere ait ürünler var mı ?
+Evet var. 7 tane patent başvurumuz var şu anda. Bunun dışında firmalara patent yapmadan %100 bizim tasarımımız olan ürünleri sunduğumuz da oluyor.
 
-Ar-Ge merkezi firmaya ne katıyor ?
+En başta prestij. Bunun yanında kalitemizin artması ve rakip firmalarla yarışabilmek adına da çok önemli bir rol oynuyor.
 
-Yabancı dil ve çizim programları ne kadar önemli ?
+Çizim programının alt yapısını az çok üniversitelerde veriyorlar. Bir ay , iki ay üstünde çalışarak her şekilde halloluyor. Ama yabancı dil çok önemli , bütün firmalarda en başta sordukları şey. Çünkü diğerlerini herkes yapıyor burada seçici olan yabancı dil oluyor. İş hayatınızda sürekli karşınıza çıktığı için yabancı dil olmazsa olmaz.
 
-Her okulda geyiği yapılır ya , okulda öğrendiğiniz bilgiler iş hayatınızda işinize yarıyor mu ?
+Gerçekçi olmak gerekirse , bir kısmı yarıyor bir kısmı yaramıyor. Mesela otomotiv sektöründe çalışan birinin ısı transferi , termodinamik gibi derslere pek ihtiyacı olmuyor.
 
-Bu sorum daha çok Türkiye’deki mühendislerle alakalı , çalışma şartları , maaş , sosyal haklar mühendisler için yeterli mi ?
+Türkiye’de kurumsal bir firmada çalışmak bir mühendis için önemli , ileride kariyer planı yapmak için yararlı oluyor . Maaş ve unvan da bir mühendis için önemli çünkü biri olsa biri olmasa tatmin edici olmuyor. Bu yüzden buna göre hayatını planlaması gerekiyor. Maaş ve sosyal haklar firmalara göre değişiklik gösteriyor. Çalışma şartlarını ise çalışma arkadaşları belirliyor birazda, çalıştığı ekip arkadaşlarıyla uyumu çok önemli.
 
-Neden bu sektörü seçtiniz ?
+Aslında bunu biz seçmiyoruz açıkçası hayat oraya itiyor. Size sunulan imkanlar , sizi kabul eden şirketlere göre değişiyor aslında.
 

ÜRETİM AŞAMALARI

 
Üretim aşamaları hakkında da bir kaç soru sordum sevgili okuyucular. Ben gitmeden önce biraz araştırma yapmıştım. V kolunu seçmiştim imalatını sormak için. V kolu Sampa’ya en çok ciroyu yaptıran parça imiş ve röportajı yapmış olduğum makine mühendisi Mustafa GÖZ’de bu konu üzerine çalışıyormuş. Rot kolu , V kolu , çeki kolu özellikle onun ürün grupları olduğu için her ayrıntısını anlattı sağ olsun. Üretimi , tasarımı bütün testlerinin yapılması , yani sıfırdan başlayıp araca takılmasına kadar geçen her süreçle o ilgileniyor. Bende bu parça hakkında sorular sordum.
 
-Üretim aşamasında bu parça baştan sona hangi imalat aşamalarından geçiyor?
+Bu parça üretimi zor bir parça , şu yüzden zor içinde kauçuk malzeme var , sac malzeme var , plastik malzeme var , kaplama var , talaşlı imalat var , döküm var , dövme var yani bütün prosesler var bu parça içerisinde. Uç kısımlar ve V kısımlar dövme veya dökümle imal ediliyor. Bizde dövme hattı var fakat büyük parçaları dövemiyoruz , biraz daha küçük parçaları yapabiliyoruz. Bu yüzden bu V kolunun yataklarını biz hazır alıyoruz. Bunların dövme katı dataları oluşturuluyor, tedarikçi firmaya gönderiliyor bize dövülmüş halde geliyor. Biz o parçaları talaşlı imalatta işliyoruz. Uç ve V yataklar da freze, torna ve havşa açma gibi operasyonları geçiriyor. Boru kısımlarını biz dışarıdan alıyoruz tam boy olarak , burada testerede operasyondan geçiriliyor. Testere operasyonundan sonra bazısı tornalanıyor , çapakları alınıyor bazısı da testereden sonra kitleniyor. İçerisinde kauçuk burçlar var , tabii modeline göre değişiyor plastik yataklı tipleri de var. Plastikler plastik enjeksiyon tarafında üretiliyor, kauçuklar kauçuk enjeksiyon tarafında üretiliyor. Kauçukların da içinde metal ve yan taraflarında sac bilezikleri var . Bilezik kısımları sac imalatta sıvama kalıplarından geçiyor , düz saç sıvanarak 4 operasyonla birlikte bilezik haline getiriliyor. İçindeki metaller dövme , kendi bünyemizde yapılıyor. Dövüldükten sonra tornalama,frezeleme ve matkap operasyonunu geçiriyor. Bir burç iç mil , yan saclardan oluşuyor. Bu yan saclar sac imalatta , iç miller talaşlı imalatta operasyonlarını tamamlayıp yüzey işleme geçiyor. Yüzey işlemde önce kumlama ve yağ alma işlemlerine tabii tutuyoruz. Kumlama ve yağ almadan sonra çinko fosfat, çinko nikel ya da alkali çinko bizim modelimizde hangisi varsa kaplama geçiriyor . Daha sonra kemosil denilen kauçuğun tutunmasını sağlayan bir kimyasal madde ile kaplanıyor. Her şey tamamlandıktan sonra bütün ürünler kauçuk enjeksiyona geçiyor. Kauçuk enjeksiyon kalıbına yerleştiriliyor ve bir nevi pişiriliyor . Daha sonra kontrolleri yapılıyor , metalle kauçuk yeterince yapışmış mı , düzgün bir ürün çıkmış mı bakılıyor. Bütün onaylar verildikten sonra montaj hattına gidiliyor.Dövmeden gelen ürünler de buraya gelerek birleştiriliyor. Burada sıcak kitleme denilen bir metot kullanılıyor. Oluşan ürünler boya hattına geçerek komple boyanıyor. Paketlenerek sevkiyatı yapılıyor.
 
-Bu parça Ar-Ge’de hangi testlere tabii tutuluyor ?
+Burada en kritik nokta kauçuk burçlar. Ömür faktörünü etkileyen şey burçlar. Malzeme analizi yapıyoruz , yapışma testlerine tabii tutuyoruz , sertlik testi ,dinamik basma ve çekme testleri , DMA testi yapıyoruz.
 
-Bu üretim aşamalarında mühendise düşen görev ne ?
+Aslında bütün kademelerinde bir mühendis var.Tasarlayan bir mühendis , imalatta bu proseslerin başında duran bir mühendis , laboratuvar da testlerini yapan bir mühendis , personeli yönlendiren de yine bir mühendis. Yani en kritik yerlerde mühendisler yer almakta.
 
-Üretim aşamasında en çok karşılaştığınız problem nedir?
+Genelde makineler bizi zorluyor , mesela makinede bir titreşim bile olması bütün değerleri değiştiriyor , yüzey hassasiyetinin oranın dışına taşmasına sebep olabiliyor. Diğer bir zorlukta orada ki çalışan personelin vasıfsız olması , yeteri kadar tecrübeye sahip olmaması parçanın hatalı üretilmesine neden oluyor . Ya da kalıp aşınması, yaşadığımız zorluklardan bir kaçı.
 
Gördüğünüz gibi Sampa işini ciddiye alan ve büyük bir titizlilikle yapan bir firma. Eminim ki ileride çok daha büyük başarılara imza atacak çünkü işini aşkla yapan mühendislere sahip. Ben Sampa ailesine , Esin ÇELTİK’e ,tüm fabrikayı gezdiren ve her sorumu sabırla cevaplayan Mustafa GÖZ’e ve Ar-Ge’de ki her cihazı tek tek gösterip , ne işe yaradığını anlatan kimyager Serkan İPEK’e sonsuz teşekkür ederim. Fabrikayı gezdim gördüm staj yapmak isteyen arkadaşlar için gerçekten öğretici bir staj yeri olduğunu söyleyebilirim . Umarım yazımı yararlı bulmuş ve beğenmişsinizdir. Böyle fabrikaları gezmeye ve yazı yazmaya devam edeceğim. Herhangi bir soruda bana ulaşabilirsiniz veya sonraki fabrikalarda şunu da sor derseniz onu da yorumlarda belirtebilirsiniz. Görüşmek üzere , bilimle kalın.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 2
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 2
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir