GPS Yerine Kullanabilecek Atomik Saatler Geliyor
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

GPS Yerine Kullanabilecek Atomik Saatler Geliyor

0

Sussex Üniversitesi’nde yer alan Fotonik Laboratuvarında çalışma yapan bilim adımları üzerinde çalıştıkları yeni buluşlarını yayınladıkları bilimsel makale ile duyurdu. Gelecekte ileri düzey lazer ışını teknolojisi yardımıyla uydu haritalama sistemi GPS yerine atomik saatler ile yapılabilecek.

İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde yapılan çalışmada lazer ışınlarının yüksek verimliliği atomik saatler üzerinde kullanıldı. Alınan verilere göre lazer ışını atomik saatler üzerinde oldukça verimliliği yüksek bir şekilde yer bulmada üstün performans gösterdi. Atomik saatler bu şekilde artan performansla devam ederse gelecek yıllarda uydu teknolojilerinin işlevselliğini azaltabilir.

Her Ortamda Kullanılabilecek

Bu yeni buluşun cep telefonu sinyali olmaksızın rota bulmada işe yarayacağı ve her ne konumda olunursa olunsun aktif olacağı belirtiliyor. Yer altında ya da dağ başında bile atomik saatler lazer ışınlarının dalga frekansları yoluyla yön bulmada adeta çığır açacak. Ayrıca atomik saatler oldukça hassas yön algılama sistemine sahip olması ile de dikkat çekiyor. Sussex Üniversitesi araştırmaları atomik saatlerin vizyonu hakkında iddialı olduklarını söylüyor. Atomik saatler taşınabilir olması sebebiyle hem büyük kolaylık olacak hem de otonom araçlarda, uçaklarda ve gemilerde de yer alabilecek.

Atomik saatlerin çalışma prensibi lazer yankılayıcı soliton adı verilen bir dalga türü ile gerçekleşiyor. Soliton, sabit hızda hareket ve kendi şeklini bozulmadan koruyan anlamına geliyor. Optik bir atom saatinde referans (geleneksel bir saatteki sarkaç) doğrudan bir odaya giren tek bir atomun kuantum özelliği ile türetilir. Bu, saniyede yüz trilyonlarca kez salınan bir ışınının elektromanyetik alanıdır.

Yapılan deneylerde bir çip üzerine verilen sınırlı ışık darbeleri atom saatinin çalışmasını sağlıyor. Yeni yapılan buluşla ilerleyen 20 yıl içerisinde atomik saatlerin taşınabilir kol saati, cep telefonu, drone gibi araçlarda kullanılabilmesi hedefleniyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir