Bir Yiyeceğin Küflendiğini Görünce: Tüketelim mi, Yoksa Atalım mı?
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Bir Yiyeceğin Küflendiğini Görünce: Tüketelim mi, Yoksa Atalım mı?

0

Bazen, karnımızı doyurmak için aldığımız yemeklerin küflü olduğunu görebiliriz. O an aklımıza yalnızca bir soru gelir: Bunu yemeli miyiz yoksa çöpe mi atmalıyız?

Küflü gıdaları yediğimizde sağlık sorunları yaşar mıyız? Yoksa sadece küflü kısımlarını kesip, o yiyeceği yemeye ya da pişirmeye devam edebilir miyiz?

Bu sorulara yanıt vererek, ne yapmamız gerektiğini inceleyelim.

Genel olarak, küflü gıdaların tüketilmesi uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmez.

Çünkü ekmeğin ya da meyvenin üzerinde ya da içinde gördüğümüz yeşil ve tüylü kısımlardan çok daha fazlası bulunmaktadır. Çıplak gözle fark ettiğimiz bu renkli kısımlara küf desem de, gerçekte bunlar çürümeye yol açan mantarların sporları yani üreme hücreleridir.

Renkli bölgeler hariç, küfün diğer kısmını ve köklerini gözle görmek neredeyse imkansızdır. Bu küfler, yiyeceklerimizin içine derinlemesine yerleşir.

Bu yüzden sadece yiyeceklerin dış yüzeyinde gördüğümüz kısımları almanın, bizi küf yemekten koruyamayacağını belirtmek gerekir.

Ancak burada size sevindirici haberler sunabiliriz.

Küfün oluşumuna neden olan birçok mantar ve diğer mikroorganizmalar, belirli sıcaklık aralıklarında yok olur. Örneğin, ekmekler veya kekler 80-99 derece sıcaklıkta pişirildiğinde içindeki mantarlar ortadan kalkar.

Ayrıca, küflerden kaynaklanan toksinlerin çoğu ancak uzun süreli tüketim söz konusu olduğunda risk oluşturur. Bu nedenle, zaman zaman küflü bir gıda yediğimizde hastalanmamamızın nedeni de budur.

Diğer gıdalara kıyasla peynirler kendine özgü bir yapıya sahiptir.

Küflü yumuşak peynir, önemli miktarda su barındırır. Bu yüzden bu tür peynirlerde küfün iç kısımlara yayılması daha muhtemeldir. Öte yandan, sert peynirlerin su miktarı daha azdır.

Peynirin yoğun dokusu, küfün görünmeden peynirin içine işlemek yerine genellikle yüzeyde kalabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, küfün etrafında birkaç santimetre keserek tüketmek, herhangi bir tehlike oluşturmaz.

Sonuç olarak, küflü olan tüm bu gıdaları tereddüt etmeden atabiliriz; etler ve et ürünleri, yoğurt, krema, yumuşak peynir, ekmek ve hamur işleri, reçeller, fındık ve baklagiller.

Ancak; havuç, dolmalık biber, lahana gibi sert sebzelerle birlikte sert peynirler de küften arındırılabilir ve tüketilmeye devam edilebilir.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir