Nükleer bir Saldırıdan Nasıl Korunuruz ?
  1. Anasayfa
  2. Günlük Hayat

Nükleer bir Saldırıdan Nasıl Korunuruz ?

0
Nükleer silahlar günümüz devletlerinin düşmanlarını korkuttuğu , sürekli bir gözdağı verdi popüler silahtır.  Çünkü Amerika’nın Japonya’ya attığı bombalardan sonra tüm Dünya nükleer bir saldırının  ne kadar kuvvetli ne kadar zarar verici olduğunu görmüş oldu.
Ülkemizde çoğu insan tarafından ‘savaş’ hala cepheye gidilip cesaretle kazanılan, yiğitliğin sahne aldığı bir oyun olarak görülüyor. Oysa teknolojinin gelişmesiyle birlikte soğuk savaş yıllarından bu yana olumsuz etkilere sahip olan silahlar güçlenmiştir. Nükleer silahlar olsun , biyolojik silahlar olsun veya aklınıza gelebilecek her türlü silahlar .
Şehrinizde veya yakınınızda bir yerlerde nükleer bir saldırı olsa nasıl korunurdunuz hiç düşündünüz mü ?  Şimdiye kadar aklınıza gelmediyse 2 dakikanızı ayırıp düşünmenizi isteyeceğim . Arkanıza yaslanın ve gözlerinizi kapatınız , bulunduğunuz noktanın yakınına nükleer bir bomba atıldığını öğrendiniz ne yaparsınız ? (düşüncelerinizi yoruma yazmanızı bekliyorum )
Aslında bu noktada bir çok araştırmacı,devletler bu konu üzerinde düşünüyor ve tartışıyor . Çalışmalar sonucu ilk anda patlama sırasında ölmediyseniz birazcık şansınız artıyor.Akıllıca davrandığınız ve radyasyona maruz kalmadığınız takdirde sizin de, komşularınızın da kurtulabileceğini gösteriyor.
Unutmayın Nükleer bombanın asıl tesiri patlatıldıktan sonra etrafa saçtığı uzun süreli tesirlerdir. Elbette aşağıda yer alan öneriler, kimseye %100 güvenlik sağlamaz ancak nükleer saldırının etkileri azaltabilir.
.
Aslında ilk önlem devletin alacağı hava savunma sistemleri gibi bomba daha sınırlarımıza girmeden imha etmektir . Türkiye’nin şu anda hava savunma sistemlerini olmadığını göz önünde bulundurursak şu önlemleri almakta fayda var.

1-Haberleri her zaman takip etmeniz gerekmektedir.

nükleer bomba kritik ve jeopolitik önemi olan bölgelere (başkent gibi) atılacaktır. Nükleer bomba atıldığı yerin çevresinde kilometrelerce etki oluşturur.Etkilerden korunma için bombanın atıldığı yerin merkezinden uzak olmak radyasyondan daha az etkilenmenizi sağlar.

2-Patlama esnasında sığınma :

Yanıcı ve parlayıcı maddeden uzak durmalısınız çünkü patlamayla beraber büyük bir ısı ortaya çıkmış olacak.
Nükleer saldırı esnasında dışarıdaysanız:
  • Patlamayı hisseder hissetmez, çukur bir yer, bir duvar dibine yüz üstü yatın. (kuvvetli bir ışık parlamasından anlayabilirsiniz)
  • Patlamaya çıplak gözle bakmaya çalışmayın, geçici körlüğe sebebiyet verebilir.
  • Başınızı kollarınızla koruyun, gözleriniz kapalı olsun.
  • Çıplak yerlerinizi giysilerinizle örtün. Açıkta deri kalmasın.
  • Bu durumunuzu ışık ısı ve yıkılma etkileri geçene kadar koruyun.
  • En yakın sığınağa yönelin. Solunup yollarınızı bir bezle kapatmaya çalışın.
  • Elbette ülkemizde her evin sığınağı yok. Bodrum katlarını tercih edebilirsiniz. Sığınağa girmeden önce elbiselerinizi silkip, açıkta kalan yerlerinizi su ile yıkayın.

Evde veya İş yerinde İseniz:

Camlardan uzak durun, binanın tam ortasında yer alan odaya geçin. Masa, ranza, koltuk altlarına / arkalarına yüzükoyun yatın. SIĞINAĞA GİRMEK İÇİN 30-60 DK ZAMANINIZ VARDIR!

Arabadaysanız:

  • Parlak ışığı görür görmez:
  • Aracı ve motorunu durdurun.
  • Hemen açık yerlerinizi kapatın
  • Ellerinizi başınızın üzerine koyun ( başınızı koruyun).
  • Sırtınız camlara dönük olarak, dizlerinizin üzerine kapanın.YAT, KAPAN, ÖRTÜN!
  • Tehlike geçince sığınağa giriş hazırlıklarına başlayın. Telaş etmeyin.  (alıntıdır)

3-Patlamadan sonra nükleer serpintiden uzak durmalısınız.

Serpinti, buharlaşmış, radyoaktif özellikte, rüzgarla toz ve kül olarak yayılan, bomba materyalleriyle birlikte toprak ve enkaz içeren bir kütle.
Yapılacak en iyi şey saklanacak iyi bir yer bulup kurtarılana kadar beklemek; dış dünya ile aranızda ne kadar yoğun bir katman olursa o kadar iyi. Amerikan Devleti hemen yakındaki bir binaya saklanmayı önerse de, tüm binalar nükleer serpintiye karşı yeterli sığınak sağlamıyor. Yetersiz sığınaklar, yani evlerin yaklaşık %20’si, hafif malzemeden yapılmış ve çoğu bodrum katı bulundurmuyor. En iyi sığınaklar, kalın tuğla veya betondan yapılmış, penceresi olmayan yapılar, tıpkı bombardıman sığınakları gibi.
Örneğin; 5 katlı bir binanın bodrumunda saklanırken dışarıdaki serpintideki radyasyonun 1/200’üne maruz kalırsınız. Ancak, eğer böyle bir patlamaya yakınsanız; tek katlı, ahşap malzemeden evinizin oturma odası sizi ancak dışarıdaki miktarın sadece yarısından koruyabilecektir.
Peki, yakınınızda iyi bir sığınak yoksa ne yapmalısınız? Yetersiz bir sığınakta kalmaya devam etmeli mi, yoksa radyasyona maruz kalma riskini alıp daha iyisini aramalı mısınız? Ne kadar beklemelisiniz?
Patlamanın yayılmasının ardından etrafınızdaki koruma gama ışınlarının size ulaşmasında koruyucu etki yapabilir. Etrafınızdaki çelik, kaya ve beton, toprak ve tuğlaya göre daha koruyucudur.
Bir kara çarşaflı gibi giyinmelisiniz. Gözlük, şapka, atkı, eldiven vs giyerek derinizde hiç bir açıklık kalmayacak şekilde her yerinizi örtün. Özellikle solunum yollarınızda ıslak bir bez bulunsun. Örtünme Alfa ve Beta parçacıklarını engelleyebilir.

Kalmalı mı gitmeli mi?

2014’teki çalışmasında Dillon en iyi seçenekleri belirlemek üzere modeller geliştirdi. Kalmalı mı gitmeli mi sorusunun cevabı, serpintinin bulunduğunuz yere ulaşmasını belirleyecek faktör olan patlamadan ne kadar uzakta olduğunuza bağlı olmakla birlikte izlenecek bazı genel kurallar var.
Eğer, patlama olduğunda sağlam bir sığınağa yakın veya içindeyseniz daha az radyoaktif enerjiye daha fazla maruz kalmamak için kurtarılana kadar orada bekleyin.
Eğer bir bomba sığınağında değilseniz ve yaklaşık 5 dakikalık, görülebilir bir mesafede, büyük bir binanın bodrumu gibi uygun bir sığınak olduğunu biliyorsanız hızlıca oraya geçin ve içerde kalın.
Ancak, eğer söz konusu binaya varmak 15 dakika kadar zaman alacaksa zayıf sığınakta bir süre beklemek daha akıllıca, tabii kabaca bir saat sonra daha iyi durumdaki sığınağa gitmeniz gerekecektir.

4-Radyasyondan etkilenen kişilere yardım edin.

Radyasyon insandan insana bulaşmaz. Vücuda alınan radyasyon miktarına bağlıdır
Radyasyondan fazlaca etkilenen insanlarda şu belirtiler ortaya çıkar: Belirtileri gözlemlemek için Divide (2011) adlı filmi izleyebilirsiniz
  • Halsizlik, isteksizlik, bitkinlik,
  • Mide bulantısı, baş dönmesi,
  • Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı,
  • Kusma, şiddetli baş ağrısı,
  • Kusma, ateş yükselmesi, kanlı ishal,
  • Kusma ve kanlı ishalin devam etmesi, ölüm.

Genel Uyarılar:

  • Asla Vazgeçmeyin, radyasyonu alma kademe kademedir. 150 röntgene kadar hayatta kalma şansınız vardır. Ancak ölmeseniz bile bu radyasyon sizde daha sonra kanser gibi belirtiler ortaya çıkarabilir.
75 röntgene kadar :Herkes için tehlikesiz alınabilecek radyasyon miktarı 
75 röntgen : Savaş dozu 
150 röntgen : Hastalık başlangıç dozu

 

Kaynakçalar:

http://www.bilim.org
http://www.gribilge.com
http://www.haberturk.com
http://www.businessinsider.de

 

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 1
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 1
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 2
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir