Start-Up Dostu Üretim Ekosistemi Projesi

start up nedir ?

Girişim destekleyen üretim ekosistemi projesi

Startup pazardaki bir ihtiyacı gidermek amacıyla oluşturulan farklı projelere ve yeni girişimlere verilen addır. Startup girişimlerinin amacı; tüketicilere daha önce sunulmamış bir şey sunarken hızla büyümektir. Startup projelerinin çoğunlukla teknoloji ile birlikte hareket ettiği gözlemlense de illa teknoloji ile alakalı proje olması gerekmez.

Girişimcilerin üretimdeki yeri büyüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet altyapısı ve iletişimin hızlı ve köklü gelişimi, üretimde girişimcilik modellerinde değişikliğe sebep oldu. Hizmet sektörünün de internet ortamına geçiş yapmasıyla hız, kişiselleştirme gibi faktörlerin önem kazanması ve bunun gibi birçok yenilik Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminini dönüştürdü. Startup dostu üretim bankalar, iş adamları, akademisyenler tarafından desteklenerek bu konu da adımlar atılması kolaylaştırıyor. Dünya üzerinde ses getirebilecek nitelikteki startupların sayısı da, aldıkları yatırımlar da artarak devam edeceği benzemekte.

Türkiye’de girişimci ekosistemi üretim projesi

Girişimcilik açısından Türkiye’nin dünyadaki yeri kötü sayılamayacak bir konumda olmasına karşın, Küresel Girişimcilik İndeksi’nde son dört yılda on iki sıra geriledi. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin iyileştirilmesi adına dünyadaki uygulamalar inceleniyor. Kuvvetli yalanlarla, eksik yanlar tespit edilip bunlar için somut öneriler hazırlanıyor ve bu önerilerin her biri projelendirilliyor. Teknoloji temelli girişimcilerin desteklemesinden startup destekleyen hukuki ve idari alt yapının oluşturulması, mentörluk ve eğitim imkanlarının artırılması gibi belirlenen tespitlere yönelik birçok proje bulunuyor.

Bu ekosistemin gelişiminin önündeki sorunlardan biri olarak ‘yazılımcı sayısının azlığı’ dikkat çekiyor. Proje kapsamında son yıllarda girişimciliği destekleyen üniversitelerin sayısı her geçen gün artıyor, üniversite-sanayi işbirliği geliştiriliyor, yazılım alanında eğitim daha çok kişiye ulaştırılıyor, girişimcilere yapılan yatırımlar çeşitleniyor. Ancak bu girişimlerle beraber üretim ekosisteminde gelişimin hızlanması için daha fazla şeye ihtiyaç var. Türkiye’de her şeyden önce yenilikçi düşünme, sorgulama, çözüm üretme becerisine sahip bireyler yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’de son 5 senede girişimcilik ekosisteminin olumlu adımlar attığını görebiliyoruz. Yine son dönemde yabancı yatırımcıların büyük bir kısmının geri adım attığı ve kapanan girişim sayısının giderek arttığı görülse de; tüm bu olumsuz tabloya rağmen gençlerin giderek artan sayıda girişim adımlarına şahit oluyoruz. Bu da gelecek için çok umut verici.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık