1. Anasayfa
  2. Sektör Haberleri

Çin’de ‘Pretend to Work’ Akımı: İşsiz Kalmaktan Utanan Bir Toplum

Çin’de ‘Pretend to Work’ Akımı: İşsiz Kalmaktan Utanan Bir Toplum
0

Çin’de genç işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı son yıllarda, tuhaf ama düşündürücü bir akım ortaya çıktı: “Pretend to work”, yani sahte ofiste çalışıyormuş gibi yapmak!
Yüksek işsizlik oranı, aile baskısı ve utanç duygusu derken insanlar 4 dolar gibi küçük bir ücretle “sözde iş yerleri” kiralayarak günlerini geçiriyor.

Bir yandan psikolojik baskıyı azaltıyor ama bir yandan da gerçek iş bulma sürecini geciktiriyor. Bu durum bize “Kariyer hedeflerimiz ve toplumsal baskılar çakışınca ne oluyor?” sorusunu sorduruyor.

Bu Akım Neden Ortaya Çıktı?

Utanmak

2023’te Çin’de genç işsizliği %21,3 gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Öğrenciler mezun oluyor ama uygun iş bulamıyor.
Özellikle 16-24 yaş arası gençlerde bu durum “aileme işsiz olduğumu nasıl anlatırım?” kaygısını büyütüyor.

Aileler genelde çocuklarının başarısını kendi saygınlıklarıyla bağdaştırıyor. Bu kültürel yaklaşım, işsiz kalmayı “ayıp” gibi gösteriyor.

İşte bu utanç duygusu, “pretend to work” gibi yaratıcı (!) ama geçici çözümler doğuruyor.

Sahte Ofislerde Neler Oluyor?

Sahte ofis

Bazı girişimciler boş ofislerini günlük 30 yuan’a (yaklaşık 4 dolar) kiraya veriyor.
İçinde masa, sandalye, internet ve öğle yemeği var. Hatta kimi ofislerde deri koltukta “sahte patron” fotoğrafı bile çektirilebiliyor!

Birçok genç sabah çıkıyor, ailesine “işe gidiyorum” diyor. Gün boyu sahte ofiste ya CV hazırlıyor ya da gerçek anlamda iş aramıyor bile.

Akşam mesai bitince “bugün de çok çalıştım” diyerek eve dönüyor. Kulağa tuhaf geliyor ama bu hizmetler sosyal medyada milyonlarca kez izleniyor.

Bu Kaçışın Sonuçları Ne?

Escapism

Kısa vadede bu ofisler psikolojik bir tampon oluyor. Utanç duygusunu azaltıyor, insanlara “normal bir iş hayatı varmış” hissi veriyor.

Ama uzmanlar bunun “escapism” yani kaçış psikolojisi olduğunu söylüyor.

Gerçek sorun çözülmüyor, iş arama süreci uzuyor, hayal kırıklığı büyüyor. Uzun vadede depresyon riski artıyor.
Wuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Zhang Yong, bu yöntemin yerini açık iletişim ve profesyonel destek almalı diyor.

Neden-Sonuç İlişkisini Gösteren Tablo

NedenSonuç
Yüksek genç işsizliğiAile baskısından utanma
Utanç duygusuSahte ofis kiralama
Sosyal medyada normalleştirilmeAkımın yayılması
Kısa süreli rahatlamaGerçek iş bulma süreci uzuyor

Peki Biz Ne Öğrenmeliyiz?

Aile ile sohbet

Bir mühendisin, bir gencin ya da bir çalışan adayının şunu bilmesi gerek: İşsiz kalmak utanılacak bir durum değil. Önemli olan yeniden yol haritası çizebilmek. Açık iletişim, doğru kariyer planı ve psikolojik destek, sahte çözümlerden daha güçlüdür.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir