Işık Yardımıyla İnternet Erişimi Sağlayan Li-Fi Teknolojisi
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Işık Yardımıyla İnternet Erişimi Sağlayan Li-Fi Teknolojisi

0

İnternet hızının değişip geliştiği çağımızda her geçen gün yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Çalışmalarına devam edilen Li-Fi teknolojisinin diğerlerinden ayırt edici özellikleri nelerdir?

Günümüzde internet erişimine kablosuz olarak olanak sağlayan Wi-Fi teknolojisi internete bağlanmak konusunda iyi ancak her yerde her türlü sinyali de algılayamıyor. Bu yüzden bilim insanları ışık teknolojisinden faydalanarak Li-Fi ismi adı verilen bir oluşum üzerinde çalışıyorlar.

Li-Fi Çalışma Prensibi

Li-Fi ağı Wi-Fi’de olduğu gibi aldığı veriyi elektromanyetik olarak aktarıyor. Burada iki teknolojiyi birbirinden ayıran temel fark ise Wi-fi’nin radyo dalgalarını kullanırken Li-Fi’nin ise ışık verilerinden yararlanmasıdır. Görünüm Işık Sistemleri kapsamına giren bu yeni teknolojinin full ayarında çalışabilmesi için donanım olarak bir adet ışık alıcı foto-detektör ve bir de alınan sinyali işleyip göndermek için bir ekipmana sahip olması gerekiyor.

LED lambaları yarı iletken yapıda olduğundan bu enerji kısa sürede artırabilir ya da azaltılabilir. Bu bağlamda, LED lambada bulunacak sinyal işleme donanımı sayesinde gönderilebilir hale gelen veriler ışık ışınlarında yaşanan değişimler ile algılanıp foto-detektör(fotodiyot)ile toplanabilir.

Aktarımı aktif hale gelen veri sonrasında işlenerek (binary data’ya) dönüşüp her yerde kullandığımız internet, video, resimler, ses kaydı vb. dosyaları erişime sunacak hale gelebilir.

Li-Fi Teknolojisinin Yansımaları

-Wi-Fi radyo dalgalarını kullanarak erişim sağlıyor ancak Li-Fi teknolojisi Wi-Fi’ya göre çok daha fazla kapasitenin kullanımına imkan tanıyor.

-Nesnelerin interneti konusunda daha çok çığır açacak bu teknoloji tek dağıtıcı ile 100’den fazla cihazın internete erişmesini sağlayabiliyor.

-Veri iletişimi ve ayrıca aydınlatama teknolojisini tek bir cihazda barındırması sayesinde enerji tasarrufu sağlıyor.

-Baş ağrısı, göğüs ağrısı, kanser ve bu hastalıklarla birlikte daha birçok hastalığı herhangi bir şekilde tehdit etmiyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 1
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir