Feryal Özel Kimdir?
  1. Anasayfa
  2. Kimdir

Feryal Özel Kimdir?

0

27 Mayıs 1975 yılında İstanbul’da doğmuştur. Anne ve babası doktor olan Feryal Özel Arizona Üniversitesi’nde Astrofizikçi olarak görev yapmaktadır. İstanbul’da çocukluğunu geçirmiş ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olmuştur. Daha sonra 1996 yılında New York kentinde Colombia Üniversitesi’nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitimini okul ikincisi olarak bitirmiştir.1 yıl sonra Danimarka’da Neils Bohr Institute’de yüksek lisans eğitimini de tamamlamıştır. Bu eğitimleri bitip Amerika’ya dönen astrofizikçi Feryal Özel doktora programına kabul edilmiştir.

Yaptığı doktora tezi ile büyük ses getirmiş ve Harvard Üniversitesi’nde tanıştığı Yunan asıllı Demetrios ile 2001 yılında evlenmiştir. Doktora programının son yılında Arizona eyaletine taşınmış ve orada Institute for Advanced Study’da çalışmaya başlamıştır. Ardından 2002 ve 2005 yılları arasında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsünde görev yapmıştır. İleri akademik unvanların hepsini başarıyla kazanmış ve 2005 yılında profesör olmuştur.

Feryal Özel hakkında en önemli bilgilerden bir tanesi de 2003 yılında aralarında Albert Einstein gibi isimlerin olduğu “Büyük Fikirler” listesinde yer almaya hak kazanmıştır.2001 yılında kendisi gibi ünlü bir astrofizikçi Demetrios ile evlenen Feryal Özel’in bu evlilikten 2 kız çocuğu dünyaya gelmiştir.

Aynı zamanda 2012 yılında Harvard Radcliffe Enstitüsüne ve 2014’te Berkeley Miller Enstitüsüne üye seçilmiştir. Türkiye Bilim Akademisi olduğu da bilinmektedir. Feryal Özel halihazırda Arizona Üniversitesi’nde astrofizik dersleri vermeye devam etmektedir. Ayrıca birçok araştırma yapmakta ve Kara delikler de araştırma konuları arasında yer almaktadır.

2016 yılından beri NASA’da 2020 yılında gerçekleşecek olan Uzay Teleskobu projesinde görev almaktadır.

Ödülleri

2003 yılı Daugthers Atatürk Vakfı tarafından verilen Değerli Bilim Adamı ödülü

2010 yılı Harvard Üniversitesi en başarılı Astrofizikçi ödülü

2013 yılı Amerikan Astrofizik Derneği tarafından verilen Maria Goeppert Mayer ödülü

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 2
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 1
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir