Atom Bombasının Hikayesi ve Hidrojen Bombası
  1. Anasayfa
  2. Bilimsel

Atom Bombasının Hikayesi ve Hidrojen Bombası

0
Nükleer olaylar geçmişimde en yaygın bilinen şekilde japonya bölgesinde bi hayli yaşandı. Japonya nükleer felaketlerden aramızda en fazla etkilenen toplumdur. Bu bölgeye atılan nükleer silah ise atom bombasıdır.

Atom bombası bildiğimiz gibi fisyon (bölünme) ile açığa çıkan enerjinin oluşturduğu tahribattır. Atom bombasını kısaca açıklayacak olursak. Bilim insanları atomu parçalamak istiyorlardı, atomu parçalamak ekmek kesmek gibi düşünürsek bir bıçağa ihtiyaçları vardı.

Peki bu bıçak ne olacaktı ?


Atom eşittir elementtir. Yani bir çok özelliği içinde bulunduran yapıdır. E biz ekmeği ekmekle kesmiyor. Ekmekten daha küçük bir şey ile kesiyoruz. Atomdan daha küçük bir yapı kullanılması gerekiyordu. Atomun içinde bulunan bir yapı , aslında bu yapıyı kolaylıkla temin edebilirdik. Bu elde edilebilen yapının adı elektrondu. Atomun üzerine elektron gönderdiler, ulaşmadı bile, daha hızla gönderdiler ama nafile yaklaşamıyordu. Bir gerçek var idi eksi eksiyi itiyordu. Bu bilim insanları daha başka şeyler aradılar, elektron olmazsa proton dediler. Proton yolladıklarında ise elektron katmanlarını geçmesine rağmen çekirdeğe ulaşamamıştı.

Nötronun keşfi.


Evet nötronun keşfide tam bu sırada gerçekleşti. çekirdeği tam ortadan 2 ye yarabilecek olan şeyi ararlarken nötronla karşılaştılar. Atomun üzerine 1 nötron yolladıklarında ise o şey gerçekleşti. Atom tam 2 ye bölünmüştü.

Ama şöyle bir gerçek var nükleer kapsamı olarak seçilen atomun uranyum, plütonyum gibi yada bunların izotopları gibi nükleer elementler olmadır.

Uranyuma gönderilen bir nötron atomu 2 ye parçaladıktan sonra 2 adet yeni bir element oluşturuyor ve açığa 3 adet nötron çıkartıyor. Bu 3 adet nötronda yine başka uranyuma çarpıyor ve örüntü böyle devam ediyor. Buda çok hızlı bir bölünme yani parçalanma açığa çıkartıyor. Bu yüksek enerji ise kontrolsüz olduğunda tam bir faciaya dönüşüyor.

not: Nükleer santrallerdede aynı olay kullanılıyor açığa çıkan ısıdan yararlanılarak enerji üretiliyor.



Hidrojen bombası ise


Bu olayda aslında 4 tane hidrojen elementinin bir araya gelerek helyum oluşturmasundan kaynaklanıyor. Bu birleşme olayınada füzyon diyoruz. Hani o adımız gibi bildğimiz “albert einstein”ın bi formulü var “E=mc²” işte bu açığa çıkan enerjinin formülü. Aslında o förmül şöyledir, “ΔE=Δmc²”. Diyorki formul bize 4 adet hidrojen bir araya gelip birleşir ve helyum oluşturursa mutlaka çok küçük kütleli artıklar kalır. Yani o Δm’in değeri 0,000000123 gram gibi bir değer olur. Ama bu değeri ışık hızının karesi iel çarptığımızda. 3×10⁸ ile o sayıyı çarptığımızda 1107×10⁶ kalori gibi bir enerji açığa çıkıyor. “Hidrojen bombasının korkunç enerjisi” diye bir çok haber sitesinde başlık görmüssünüzdür.

 

Ama bu olumun oluşması için milyon dereceler şeklinde ortam sıcaklığının olması lazım. Bu enerji şuanki teknolojide santrallerde kullanılamıyor. Çünkü milyon derecelere bir ortam oluşturulsa bile ortama dayanacak bir koruma kalkanı (bina) oluşturulamaz.

Yazı hakkında herkes bildiklerini yorum kısmına yazarsa daha verimli bir yazı elde edebiliriz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir