3D Yazıcıların Tarihi
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

3D Yazıcıların Tarihi

0
  1. 1981–1999: Katkılı İmalatın Kuruluş Dönemi

1981 yılında, Nagoya Belediyesi Endüstriyel Araştırma Enstitüsü’nden Hideo Kodama, fotopolimerleri (bir dakikadan fazla olanlar) kullanarak fonksiyonel bir hızlı prototipleme sistemini açıkladı. Katmanlarda bir katı, basılı model oluşturuldu ve her biri modelde kesitsel bir dilime karşılık geldi.

Üç yıl sonra, 1984’te Charles Hull, stereolitografiyi icat ederek 3D baskı tarihini tam manasıyla başlatmış oldu. Stereolitografi(STL), tasarımcıların dijital verileri kullanarak, daha sonra somut bir nesne oluşturmak için kullanılabilecek 3D modeller oluşturmasını sağlayan teknolojidir.

Stereolitografinin anahtarı, fotopolimer olarak bilinen bir çeşit akrilik esaslı malzemedir. Bir UV lazer ışınıyla bir sıvı fotopolimeri hedef aldığınızda ışığa maruz kalan kısım, 3D model tasarımınızın şekline sokularak katı bir plastik parçasına dönüşecektir.Bu yeni teknoloji, imalatçılara büyük bir ön yatırım yapmak zorunda kalmadan tasarımlarını teorik olarak prototip haline getirip test edebildiğinden büyük bir gelişmeydi.

1992’de Bill Clinton  The Arsenio Hall Show’da 3D Systems tarafından üretilen ilk SLA makinesinin ürünü olan saksafonu çaldı. Yine aynı yıl startup firması olan DTM dünyanın ilk SLS makinesini ürettiğini duyurdu.Bilindiği üzere SLS cihazlar lazerle metal tozlarını eriterek baskı yapan cihazlardır.

Bu teknolojiler emekleme aşamasındaydı ve mükemmel değildi; Sertleştikçe malzemede bir miktar bükülme meydana geldi ve makineler yasaklandı, ancak potansiyelleri inkar edilemezdi. On yıllar sonra, 3D baskı tarihi bu potansiyelin hala gelişmekte olduğunu gösterdi .

  1. 1999–2010: 3D Yazıcıların Gelişme Dönemi

1999’dan 2000 yılına geçiş o dönemde heyecan vericiydi. İlk 3B baskılı organ insanlara implante edildi. Wake Forest Institute’daki bilim adamları, bir insan mesanesinin sentetik iskeletlerini basıp hastaların hücreleriyle kapladılar. Yeni oluşturulan doku daha sonra hastalara, kendi hücrelerinden yapıldığı için bağışıklık sistemleri reddetmeksizin implante edildi.

Tıbbi olarak, bu 3D baskı tarihinde büyük bir on yıl oldu. Sadece 10 yıl içinde farklı kurumlardan ve bilim adamlarından gelen bilim adamları işlevsel bir minyatür böbreği üretmişler, aynı yapı içinde basılmış karmaşık bileşen parçalarına sahip bir protez bacak inşa etmişler ve yalnızca insan hücrelerini kullanarak ilk kan damarlarını baskı olarak almışlardır.

Yine bu on yıllık dönem 3D baskının açık kaynak hareketiyle tanıştığı on yıl oldu. 2005 yılında Dr. Adrian Bowyer’in RepRap Projesi, temel olarak kendisini inşa edebilecek veya en azından kendi parçalarının çoğunu basabilecek bir 3D yazıcı oluşturmak için açık kaynaklı bir girişim başlattı. 2008 yılında çıkardığı Darwin modeli ile kendi kendini kopyalayan ilk yazıcıyı piyasaya sürdü.Bu 3D yazıcı sektörü için devrim niteliğinde bir gelişmeydi.Bu modelle birlikte insanlar kendi 3D yazıcılarını üretebilir ve bu sayede kendi tasarladıkları 3 boyutlu objeleri basabilir hale geldi.

2000’li yıllarda artık toplumda yaygınlaşmaya başlayan yazıcılar zamanla kendi kitlelerini oluşturdu ve kullanıcı grupları Ar-Ge çalışmaları yapmaya ve bu ürünleri geliştirmeye başladılar.2006 yılında ilk SLS teknolojili farklı materyalleri basabilen 3D yazıcı yine startup firması olan Objet tarafından üretildi.

Tasarımcıların tüketicilerden ve diğer tasarımcılardan geri bildirim alabilecekleri ve daha sonra ürünlerini uygun bir şekilde üretebilecekleri 3D baskı pazarı Shapeways gibi ortak çalışma oluşturma hizmetlerinin lansmanı ile sona erdi. Artık kullanıcıların birçoğu kendi tasarımlarını kendi yapıyor ve ev tipi yazıcılarında kendi baskılarını alıyordu. MakerBot, yapımcıların kendi 3D yazıcılarını ve ürünlerini oluşturmaları için açık kaynaklı DIY kitleri piyasaya sürmesiyle artık kullanıcıların bir çoğu kendi ev tipi yazıcısını üretebilir ve baskısını alabilir hale geldi .

 

 

III. 2011–Bugün: 3D Baskı Zirve Dönemi

Bugün, sadece son birkaç yıldan geriye baktığımızda, insanların gelecekte yaşadığını hissetmek zor değil.

3D yazıcıların fiyatı hızla düştü ve 3D baskının doğruluğu gelişirken, geliştiriciler çıtayı Charles Hull’un sadece hayal edebileceği şekillerde zorluyorlar. Günümüzdeki durum: Artık tasarladığınız herhangi bir ürünü birçok farklı malzeme seçeneğiyle yazdırabilirsiniz. Southampton Üniversitesi’ndeki mühendisler, dünyanın ilk 3D baskılı insansız uçaklarını üretti.

Uçakların ve özgün tasarım baskıların ötesinde, 3D baskı şu anda gelişmekte olan dünya için uygun fiyatlı konut üretmek için kullanılıyor ve vizyonerler akıllı robotik kollardan, kemik değiştirmelerden bahsediyorlar.

Gelecekte, çocuklar sınıflarının 3D yazıcılarıyla sanat projeleri yapacak ve diş hekimleri özel baskılı protez setleri için reçeteleri arayabilecekler.

Kaynak: www.autodesk.com

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir