Wright Kardeşler Kimdir?
  1. Anasayfa
  2. Kimdir

Wright Kardeşler Kimdir?

0

Wright Kardeşler tarihte ilk motorlu uçağı yapan ünlü kardeşler olarak bilinmektedir. Kardeşlerden Wilbur Wright 1867 yılında doğup 1912 yılında ölmüş ve diğer kardeş Orville Wright ise 1871 yılında doğmuştur ve 1948 yılında ölmüştür.

Ohio,Dayton doğumlu bisiklet ustası kardeşler 1899 yılında kuşların nasıl uçtukları hakkında araştırma yapıp her şeyi bütün detayları ile incelemişlerdir. Uzun çeşitli bilimsel kaynakları inceleyen Wright kardeşler ilgilerini çeken bir konu bulamamışlardır. Daha sonra farklı dallarda uzmanlaşmış bilim adamlarını da incelemişler ve sadece Berlin yakınlarındaki bir tepeden planörle uçuş denemeleri yapan Alman mühendis Otto Lilienthal’ın çalışmaları ile ilgilenmişlerdir.

O dönemlerde birçok mühendis uçak tasarımında kuş uçuşunu temsil eden kanat çırpma olayını göz önünde bulundurmuşlardır. Ancak Lilienthal bu düşüncenin aksine uçağın havada kalıp uçabilmesi için sabit bir kanadı olması gerektiğine inanıyordu. Wright Kardeşler de Lilienthal ile bu konuda hemfikir olduğundan onun yolundan gitmek istediler.

Wright Kardeşler Neyi İcat Etti?

Wilbur ve Orvil Wright kardeşlerin hayatına bakıldığında bilim, mühendislik ve başka dallarda eğitim almadıkları görülmektedir. Ancak uçma ile ilgili yaptıkları birçok deney onların deneyimlerini ve becerilerini artırmıştır. Sonuçta farklı türlerde model uçaklar, uçurtmalar ve insan taşıyan planörler icat etmişlerdir. Bu icatları sayesinde öğrendikleri ilmi bilgiler bilimsel bir eser hazırlayacak niteliktedir. Üstelik 200’den çok farklı tipteki kanatları denemek için bir rüzgar tüneli dahi yapmışlardır. Wright Kardeşlerin 17 Aralık 1903 yılında Orville’nin kontrolünde uçan ilk uçakları aerodinamik ses teorisine bağlı kalınarak yapılmıştır. Bu uçak iki pervaneli bir uçaktı ve pilotla birlikte 355 kg ağırlığı vardır.

Daha sonra Wright kardeşler uçak ile ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam ettiler. Kuşların uçuşunu gözlemleyerek kanat eğmenin bir uçağın sistemi ile nasıl birleştirilebileceğini anladılar. Birçok deneme sonucunda sonunda gerçekten uçabilen bir uçak icat etmeyi başardılar. Bunu da geliştirerek pilotun kanadın üzerine yatık bir şekilde durmasını önleyecek şekilde bir uçuş dizaynı hazırladılar. Wright kardeşler böylelikle ilk motorlu uçağı yapan mühendisler olarak adlarından söz ettirdiler.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 1
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 2
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir